Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - Kuifje bij de bankiers, witte media bolwerken en culturele botsingen

Kuifje bij de bankiers, witte media bolwerken en culturele botsingen

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

29-3-2015

| 1750 x bekeken | 0 reacties
8
Twee jaar lang hield journalist Joris Luyendijk een blog bij voor the Guardian over the city, kloppend bankenhart in Londen. Als een Kuifje legde hij de gesloten bankenwereld bloot, een wereld met een eigen taal en eigen codes. Luyendijk dook onder in de wereld van het grote geld en zag dat het niet goed was. Tijd voor moraal. Wat staat hem en ons te doen?

Zijn de Media te wit? Simone van Saarloos vindt van wel, en staat haar column in de NRC driemaal af aan zwarte vrouwen. Noraly Beyer, de eerste zwarte nieuwslezeres, gaat met haar in gesprek over deze brandende kwestie hoe de witte bolwerken te bestormen.

Schilderes, schrijfster en filmmaker Marion Bloem is momenteel op tournee met een muzikale theatervoorstelling naar aanleiding van haar boek Geen gewoon Indisch meisje. Het boek verscheen al in 1983 maar haar voorstelling laat zien dat opgroeien in twee culturen niet gemakkelijker is geworden.

Mensenrechtenjournaal

Deze week is er aandacht voor de positie van lesbiŽnnes, homo's, biseksuelen en transgenders in Suriname en Rusland. Daarnaast zien we hoe vluchtelingen op weg naar Saoedi ArabiŽ door mensenhandelaren gedumpt worden in kampen in Yemen.

Muziek

In de lijdenstijd zingt Pearl Jozefzoon muziek uit de MatthaŁs Passion in de vertaling van Jan Rot. Het ensemble Tango Extremo begeleidt haar.

De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld met de titel Kuifje bij de bankiers, witte media bolwerken en culturele botsingen werd uitgezonden op zondag 29 maart door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie