Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - 17-5-2015

17-5-2015

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

1532 x bekeken | 0 reacties
7
Kankerklas, psychiatrie en de volmaakte mens

Gasten
Als bij Corien van Zweden borstkanker wordt geconstateerd, zit haar dochter in de brugklas. Dan blijkt dat nog vier ouders van kinderen uit deze klas kanker hebben. Over deze bizarre situatie en de impact van kanker op het leven van gezinnen, van ouders en kinderen schreef zij het boek: Kankerklas.

Aan de participatiesamenleving valt niet meer te ontkomen. Ook psychiatrische patiŽnten moeten zelfredzaam worden. Zijn we daar als samenleving klaar voor? Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland en Luc Tanja, straatpastor in Amsterdam zoeken naar oplossingen.

Schrijver en columnist Bas Heijne vertelt over zijn zoektocht naar de toekomst van onze soort in de televisieserie De Volmaakte Mens. Zijn we op weg naar moreel betere mensen of zijn er grenzen aan de voortschrijdende techniek? Zou Heijne het antwoord hebben gevonden geven op de vraag die filosoof Immanuel Kant zich al stelde: Wat is de mens?

Mensenrechtenjournaal
In Nederland is de verkrijgbaarheid van condooms de gewoonste zaak van de wereld. Zo niet in Venezuela. Ze zijn moeilijk te krijgen en peperduur. Mede daardoor scoort het land hoog als het gaat om HIV besmetting en tienerzwangerschappen. De IPPF, de internationale organisatie voor reproductieve gezondheid en familie planning, voert actie om een potentiŽle catastrofe voor te zijn.

In El Salvador is abortus verboden en daardoor komen veel vrouwen in grote problemen als zij ongewenst zwanger zijn. Amnesty International voert actie om vrouwen over hun eigen lot te laten beslissen: My Body, My Rights.

Muziek
Mathilde Santing treedt dit theaterseizoen op met liedjes van Joni Mitchell. In De Nieuwe Wereld brengen zij en haar muzikanten het lied The Circle Game, waarin het gaat over de tijd die verglijdt met de terugkerende seizoenen, onomkeerbaar.

In deze uitzending van IKONHUIS: De Nieuwe Wereld waren Mathilde Santing, Jacobine Geel en Bas Heijne te gast. De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld werd uitgezonden op zondag 17 mei door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie