Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - Liesbeth Zegveld, voedsel en Erbarme dich

Liesbeth Zegveld, voedsel en Erbarme dich

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

22-3-2015

| 2036 x bekeken | 0 reacties
6
Liesbeth Zegveld is een advocaat met een missie. De strijd voor mensenrechten loopt als een rode draad door haar 15-jarige juridische loopbaan. Zegveld verdedigt nabestaanden van de slachtoffers die vielen in Srebrenica, stelde de Nederlandse staat aansprakelijk voor de dood van Molukse treinkapers in 1977, en ze deed namens nabestaanden aangifte tegen Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Maxima, wegens zijn rol in het Videla-regime in Argentinië. Hoe is het gesteld met de mensenrechten in Nederland? Waar loopt Liesbeth Zegveld warm voor en wat zijn haar inspiratiebronnen?

Joris Lohman, actief bij Slow Food, en Freke van Nimegen, van Instock, zijn beide gegrepen door alles wat met voedsel te maken heeft. Hoe maak je mensen bewust van het belang van lekker, gezond en verantwoord geproduceerd voedsel voor iedereen? En hoe kun je je praktisch teweer stellen tegen voedselverspilling?

Kunstenaar Rinke Nijburg is op dit moment te zien in de film ‘Erbarme dich’ van Ramon Gieling. Het inspireerde hem tot het schilderen van drie schilderijen met dit thema. Hij ziet ‘Erbarme dich’ als een oproep tot medemenselijkheid. Hij is niet zo van het aansporen van anderen: ‘dat is toch aanmatigend, ik houd het liever bij mezelf’. Op donderdag 26 maart is Nijburg live aan het werk tijdens een improvisatieconcert door Loïc Mallié in Het Orgelpark in Amsterdam.

Mensenrechtenjournaal
Westerlingen zien Boeddhisten in het algemeen als zachtaardig en vredelievend. In Myanmar hebben zij ook een ander gezicht. De Rohingya, een islamitische minderheid, zijn het slachtoffer van etnische zuiveringen. Meer dan 130.000 mensen zijn al op de vlucht geslagen voor dit geweld.

Muziek

Zangeres Ntjam Rosie bracht onlangs haar nieuwe album THE ONE uit. Alle nummers zijn door Rosie geschreven en geproduceerd. Ze brengt het nummer ‘Dear to me’ en haar interpretatie van ‘Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen’.

In deze uitzending van IKONHUIS: De Nieuwe Wereld was Liesbeth Zegveld te gast. De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld met de titel Liesbeth Zegveld, voedsel en Erbarme dich werd uitgezonden op zondag 22 maart door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie