Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - 10-5-2015

10-5-2015

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

1433 x bekeken | 0 reacties
7
Vluchtelingen en met Abraham Kuyper om de oude wereldzee
Hoe ver zou jij ‘s nachts lopen uit angst voor geweld? Directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen vertelt over de noodzaak van de 'Nacht van de vluchteling’ waarvan ook dit jaar de opbrengst voor vluchtelingen uit Syrië is bestemd. Natuurlijk realiseert zij zich dat je niet iedereen kunt helpen. Maar ieder mens is er één en ze vindt het een eer dat ze een rol mag spelen in het helpen van een enkeling. Dat houdt haar gaande.

Steeds meer mensen vangen vluchtelingen op in hun huis. Het zijn zowel erkende vluchtelingen die op woonruimte wachten, als uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land. Op zichzelf is dat een gastvrij gebaar, maar hoe wenselijk is het? En mag het eigenlijk wel volgens de wet? Publicist Kiza Magendane, zelf ooit naar Nederland gevlucht, wil nog een stap verder gaan en pleit zelfs voor adoptie van een vluchteling. John van Tilborg, directeur van de hulporganisatie Inlia, vindt dit idee weliswaar sympathiek, maar plaatst wel enkele kanttekeningen. Ze gaan met elkaar in gesprek.

Vanaf 10 mei zendt de IKON de nieuwe documentaireserie 'Om de oude wereldzee' uit. Daarin reist een cameraploeg door verschillende landen rond de Middellandse Zee, in de voetsporen van oud-minister president Abraham Kuyper. Kuyper maakte deze reis zelf in 1905 en schreef er een boek over. De serie toetst de observaties van Kuyper aan de werkelijkheid van nu. Tony Overwater, jazz-muzikant en componist, schreef de muziek voor de serie. Hij is gespecialiseerd in Arabische muziek en zag zich uitgedaagd om de calvinistische traditie van Kuyper te verbinden met de oriëntaalse klanken van het Midden-Oosten. In De Nieuwe Wereld vertelt hij hoe hij dat voor elkaar kreeg.

Mensenrechtenjournaal
In het mensenrechtenjournaal is er veel aandacht voor vluchtelingen uit Syrië en voor vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek waar christenen en moslims elkaar naar het leven staan. Daarnaast is er een hoopvol bericht: ondanks het aanhoudende geweld speelt het gemengde rolstoelbasketbalteam van de Centraal Afrikaanse Republiek binnenkort een uitwedstrijd tegen Congo.

Muziek
Singer-songwriter Sabrina Starke deelt haar inspiratie, zingt de sterren van de hemel en brengt haar versie van ‘Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen’.

De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld werd uitgezonden op zondag 10 mei door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie