Geert Mak over de ziel van EuropaColet van der Ven praat met Mak over de ziel van én liefde voor Europa. De liefde tussen Europa en haar inwoners lijkt bekoeld. Hoe worden we weer verliefd op Europa?
Schrijver/ journalist
Geert Mak krijgt donderdag 16 april de Gouden Ganzenveer 2015 uitgereikt. Mak krijgt deze prijs voor zijn ‘betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit’.
Colet van der Ven praat uitgebreid met Mak over zijn liefde voor Europa. Als Mak voorzitter van de EU zou zijn, zou hij het levensgevaarlijke rendementsdenken achter zich willen laten. ‘Dit denken brengt ons aan de rand van de afgrond’. Mak signaleert een diep gevoeld verlangen naar solidariteit. Kerken, media en
maatschappelijke organisaties zijn belangrijk voor de herwaardering van die solidariteit. Politici laten het afweten op dit punt, aldus Mak. ‘Zij moeten het morele aspect – fatsoen, medemenselijkheid – benadrukken. Er waait nu een gure wind door Nederland. Tegen politici zou ik willen zeggen: verhef je stem!’
Het was de Paus in het Europees Parlement die weer opriep tot solidariteit en medemenselijkheid.Ook onder burgers bespeurt Mak een verlangen naar verbondenheid, of ze nu geloven of niet. De hernieuwde toenadering tussen politiek en religie juicht hij toe.
Zijn ideale Europa is een Europa dat de onderlinge verschillen erkent. ‘Heb begrip voor elkaar. Het is net als de liefde en de familie’.
MensenrechtenjournaalDeze week is er aandacht voor de actie van Amnesty International: SOS Europa: Eerst mensen, dan grenzen! Jaarlijks worden miljoenen mensen door oorlogen, vervolging en armoede gedwongen hun huis en land te verlaten. Slechts een klein deel van hen zoekt toevlucht en een beter leven in de Europese Unie. Maar de EU-landen doen steeds meer om deze mensen buiten de grenzen te houden. Daardoor wordt de oversteek alleen maar gevaarlijker. In 2014 alleen al zijn enkele duizenden mensen op de Middellandse Zee omgekomen of vermist geraakt. Europa kan deze tragedie voor haar kust niet negeren.
MuziekBayanspeler Oleg Fateev werd geboren in
Moldavië en studeerde aan de Russische Muziek Academie Gnesin in Moskou. In 1996 kwam hij naar Nederland. Zijn repertoire is veelzijdig, van Russische volksmuziek tot jazz, en hij speelt ook eigen composities. In zijn muziek geeft Fateev zijn visie op De Nieuwe Wereld.
In deze uitzending van IKONHUIS: De Nieuwe Wereld was
Geert Mak te gast. De presentatie was in handen van
Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld werd uitgezonden op zondag 12 april door de IKON.