Uitzending
Hoge bomen pioniers - Henk de Velde

Henk de Velde

Hoge bomen pioniers

3-9-2007

| 1908 x bekeken | 0 reacties
8
In deze eerste aflevering staat zeezeiler Henk de Velde centraal. De eigenzinnige vrijbuiter voer vijf keer alleen de wereld rond, en deed drie keer een vergeefse poging dit huzarenstukje non stop te doen. Geen enkele Nederlander ging hem voor.

Presentator Pieter Jan Hagens praat over het extreme leven van Henk de Velde met o.a. zoon Stefan, zus Annie en ex-vriendin Marlou. Want extreem leven doet De Velde: zeilen waar nog nooit iemand gezeild heeft, strijdend tegen de elementen, op zoek naar spannende avonturen door het maken van levensgevaarlijke tochten.

Voor de jonge Henk de Velde trekt de zee al vroeg, zo blijkt. Als puber stuurt zijn vader hem naar de vaart. Aanvankelijk valt zijn oog op de koopvaardij, waar hij het zelfs tot kapitein schopt, maar op zijn 28ste kiest hij definitief voor het zeezeilen.
In 1978 begint De Velde aan zijn eerste grote zeiltocht rond de wereld, die zeven jaar zou gaan duren. Hoge Bomen brengt een korte reconstructie van die memorabele reis. Aan boord is slechts zijn vriendin Giny, die hij middels een contactadvertentie ("Zeiler zoekt slanke vrouw") heeft gestrikt. Midden op de Grote Oceaan blijkt zij zwanger, en is Henk doodziek van de tyfus.
Na een helletocht van duizenden zeemijlen weet Giny de boot aan wal te brengen op Paaseiland, een stipje in de onmetelijke oceaan. Ze brengt er zoon Stefan ter wereld. Te Velde vervolgt z'n reis, kind of niet, maar Giny kiest voor een leven aan wal en keert met Stefan terug naar Nederland.

In deze Hoge Bomen Pioniers zoekt Pieter Jan Hagens naar de drijfveren van de man die 'vertrekken' als levensmotto lijkt te hebben. Waar zoekt De Velde naar? Waar komt de vrijheidsdrang vandaan? Hoe gaat zijn naaste omgeving er mee om?

Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Henk de Velde is uitgezonden op maandag 3 september door de AVRO. Te gast was Henk de Velde. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie