Uitzending
Het Vermoeden - Gerti Bierenbroodspot

Gerti Bierenbroodspot

Het Vermoeden

30-3-2008

| 1560 x bekeken | 0 reacties
6
Kunstenares Gerti Bierenbroodspot groeide op in Amsterdam. Haar vader, zeeman en theosoof, speelde en speelt een belangrijke rol in haar leven: ‘Hij is mijn evenknie, ook nu hij dood is heb ik nog veel contact met hem’. Van hem ‘erfde’ zij zowel reislust als haar religieuze honger. ‘Ik ben hier nou eenmaal geboren, maar ik neig zelf het meest naar het boeddhisme’. Bierenbroodspot is er van overtuigd dat zij haar ouders zelf heeft uitgekozen.

Mythische verhalen, oude voorbije culturen vormen de belangrijkste inspiratiebron voor haar werk als schilder en beeldhouwer. Samen met een vriendin die archeologe is reist ze naar opgravingen en gaat ter plekke aan de slag, in bijvoorbeeld Egypte of Libië. Regelmatig reist ze rond met een nomadenstam in Jordanië. En hoewel ze erg gehecht is aan haar huis en atelier in Amsterdam (‘Ik ben een echte Amsterdamse’) droomt ze er van ooit alles achter zich te laten en blootsvoets de wereld rond te trekken.

Wat is er met Maria Magdalena gebeurd? Die vraag houdt deze reiziger in de tijd bezig. Ze maakt zich boos op de kerkelijke traditie die de belangrijke rol van Maria Magdalena ontkend heeft en haar heeft afgeschilderd als hoer in plaats van als apostel: ‘Vrouwen zijn uit de geschiedenis weggedrukt, dat begon al bij Paulus’. Haar kennis omtrent Maria ontleent ze aan de uitgebreide gnostische bibliotheek die ze heeft opgebouwd in haar huis in Toscane.

De heilige tekst van Bierenbroodspot handelt uiteraard over Maria Magdalena, de meest briljante en geliefde leerling van Jezus.

Presentatie: Annemiek Schrijver.

Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Gerti Bierenbroodspot is uitgezonden op zondag 30 maart door de IKON. Te gast was Gerti Bierenbroodspot. De presentatie was in handen van Annemiek Schrijver.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee