Uitzending
Het Vermoeden - Ignace Schretlen

Ignace Schretlen

Het Vermoeden

24-2-2008

| 1499 x bekeken | 0 reacties
7
In de lijdenstijd is arts, auteur en beeldend kunstenaar Ignace Schretlen (1952) te gast in Het Vermoeden. In de medische wereld is hij bekend door zijn boek Anatomie van het gevoel, dat hij onder pseudoniem schreef in de tijd dat hij als co-assistent werkte. Het heeft de status van standaardwerk verworven en is verplichte literatuur voor aankomende en praktiserende artsen.

Vanuit zijn jeugd als één van de eerste externe leerlingen aan het klein seminarie bij de Redemptoristen is Schretlen gefascineerd door kruiswegstaties, die de lijdensweg van Christus verbeelden. De rooms-katholieke religiositeit die hij met de paplepel heeft binnen gekregen is blijvend van invloed op zijn werk als beeldend kunstenaar. Maar het geloof in een God die werkeloos toeziet hoe zijn Zoon de kruisdood sterft en zijn vertrouwen dat de mens in principe goed is, heeft hij laten varen. Hij ziet de kruisweg van Christus nu als metafoor voor ieder menselijk leven en lijden.

Zijn heilige tekst is het gedicht ‘Placenta’ van de dichter Lars Gustafsson, in de vertaling van Bernlef. Het spreekt van het begin van het leven, van verbondenheid maar ook van de uniciteit van ieder mens die als keerzijde van de medaille eenzaamheid met zich meebrengt als existentieel gegeven.

Presentatie: Annemiek Schrijver.

Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Ignace Schretlen is uitgezonden op zondag 24 februari door de IKON. Te gast was Ignace Schretlen. De presentatie was in handen van Annemiek Schrijver.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie