Uitzending
Het Vermoeden - Claudia Schreiber

Claudia Schreiber

Het Vermoeden

10-2-2008

| 1045 x bekeken | 0 reacties
6
De in Duitsland bekende journaliste en schrijfster Claudia Schreiber vertelt in het boek Haar vaste begeleider in parabelvorm haar eigen verhaal. Het boek gaat over Johanna die opgroeit in een door en door fanatiek religieus gezin met een vader die voorganger is van een streng kerkgenootschap.

In het boek volgt de lezer de ontwikkeling van Johanna die zich losmaakt van de geloofsgemeenschap, het gezin waarin ze is opgegroeid en uiteindelijk van ‘de God der vaderen’. Haar boek wordt vaak vergeleken met Jan Siebelinks roman Knielen op een bed violen.

Claudia Schreiber wordt in 1958 geboren op een varkensboerderij in het dorpje Schachten in Noord-Hessen. Hoewel Schreiber zichzelf omschrijft als een echt buitenkind, is het leven op het platteland hard en verre van romantisch: er wordt enorm hard gewerkt en bij ieder kind dat geboren wordt - het gezin telt er uiteindelijk vijf - moet gezocht worden naar een uitbreiding van de inkomsten. Claudia wordt het ‘aardbeienkind’, haar jongere broertje is ‘van de kersen’.

Het gezin is lid van een conservatieve baptistengemeente. Jarenlang is Schreiber vol overgave actief in de kerk maar als ze 27 jaar is maakt ze zich los van de gemeente waarin ze is opgegroeid. Deze stap blijft niet zonder gevolgen...

Schreibers heilige tekst is psalm 139, 7-10, waarin het gaat over de alom en altijd aanwezige God. Het is voor haar een troost en een dreiging tegelijkertijd: het is aan de ene kant heerlijk om God altijd naast je te weten maar aan de andere kant wil je dat Hij nou eindelijk eens opdondert en je je leven zelf laat leven.

Claudia Schreiber die journalistiek, pedagogiek en sociologie heeft gestudeerd, werkte jarenlang als redacteur en verslaggever voor verschillende Duitse omroepen en als journaliste in Moskou en Brussel. Tijdens haar verblijf in het buitenland is ze begonnen met het schrijven van boeken. Nu heeft ze zich als onafhankelijk schrijfster gevestigd in Keulen.

Presentatie: Annemiek Schrijver.

Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Claudia Schreiber is uitgezonden op zondag 10 februari door de IKON. De presentatie was in handen van Annemiek Schrijver.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee