Uitzending
Het Vermoeden - Maria de Groot

Maria de Groot

Het Vermoeden

16-12-2007

| 2163 x bekeken | 0 reacties
6
Maria de Groot (1937) is dichteres en prozaschrijfster. Ze studeerde theologie en Nederlands in Amsterdam. In haar poëzie probeert ze de spanning tussen geloof en het praktische, aardse leven onder woorden te brengen. Daarbij gaat ze op zoek naar devotie en mystiek, waardoor haar werk soms doet denken aan dat van de middeleeuwse mystici.
Haar poëzie gaat vanaf de eerste bundel over de relatie met Christus. De Groot: “er is een hele weg voorbijgegaan van het zoeken naar die éénwording. In de joodse traditie wordt gezegd God zal één zijn wanneer de mensheid één is. Zo sterk is die relatie.”

Maria de Groot bracht een onbezorgde kindertijd door in Drenthe. Het besef later dat ze dichtbij Kamp Westerbork speelde als kind, vanwaar de ene na de ander trein vertrok richting de vernietiging, heeft haar leven diepgaand beïnvloed. Maria de Groot: “Het joodse kind blijft mij aanzien”

Een ander aspect van haar dichterschap is het feminisme. Ze stelt in haar poëzie het vrouwelijke tegenover het mannelijke. Mannelijke helden worden ontmythologiseerd en er wordt een twee-eenheid van man en vrouw voor in de plaats gesteld. In hoger verband worden de tegenstellingen opgeheven.

Maria de Groot schreef een proefschrift over het Evangelie naar Johannes. De belangrijkste woorden uit dat evangelie zijn voor haar: “Sta op. Ga. Verkondig de tijding van vreugde.” Die woorden zijn voor haar een persoonlijke opdracht.

Maria de Groot deelt haar inzichten in haar “theologische werkplaats” in Woudsend.

In de uitzending leest Maria de Groot een gedicht uit 'Psalmen van een vrouw'. Deze bundel verschijnt in april 2008 verschijnt bij uitgeverij Ten Have:

DIT IS HET LIED VAN HET JOODSE KIND

Dit is het lied van het joodse kind, het ene,
dat mij verschijnt dag en nacht,
dat mij geen rust gunt.
Het leert mij alef en beth.
Het reikt mij charoseth.
Het ontsteekt met sabbat de kaars
en blijft tot de derde ster.

U hebt zijn woorden in mij gebrand.
Niemand kan ze doven.
Ze worden gespeld van rechts naar links.
Luidkeels laaien ze op:

‘Hoe heet je? Waar was je?
Wie ben je?
Hoe kan ik je vinden?’

Dit is het lied van het joodse kind, het ene
dat mij blijft aanzien,
dat mij vraagt naar mijn naam.

Maria de Groot

Presentatie: Annemiek Schrijver.

Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Maria de Groot is uitgezonden op zondag 16 december door de IKON. De presentatie was in handen van Annemiek Schrijver.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie