Uitzending
Het elfde uur - Weduwe Heijn en minister Verhagen

Weduwe Heijn en minister Verhagen

Het elfde uur

3-3-2009

| 2572 x bekeken | 0 reacties
6
Voor het eerst vertelt Hank Heijn, weduwe van de in 1987 ontvoerde en vermoorde Gerrit Jan Heijn, háár verhaal op televisie. Dinsdag 3 maart is ze te gast bij Andries Knevel in Het Elfde Uur. Minister Maxime Verhagen is de tweede gast.

Hank Heijn
Hoe is het nu met haar? Hoe kijkt ze terug op de tijd van de ontvoering en de verwerking? Hank Heijn vergeeft Ferdi E. en zegt daarover: "Nu pas kan ik er over praten. Ik wens hem een goed leven en dat meen ik echt." Hoe is ze daar toe gekomen?
Tegenwoordig is Hank Heijn beschermvrouwe van de stichting Slachtoffers en Daders omdat ze ook andere slachtoffers wil helpen hun dader te vergeven: "Het gaat er niet om wat je meemaakt in het leven, het gaat er om hoe je ermee om gaat".
9 september 1987 kwam Hank Heijn terug van een driedaagse fietsvakantie met vriendinnen. Toen ze thuis kwam zat haar woonkamer vol politie en kreeg ze te horen dat haar Gert, Gerrit Jan Heijn, was ontvoerd. Later bleek dat hij nog diezelfde dag is vermoord, maar voor zijn vrouw en gezin brak een zeven maanden durende zenuwslopende periode aan die pas op 6 april 1988 tot een ontknoping kwam met de arrestatie van Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn.
Ferdi E. gaf de familie maanden lang hoop door de suggestie dat Gerrit Jan nog in leven was. Ze communiceerden via cryptische advertenties in de Telegraaf. Hij stuurde instructiebrieven, geluidsopnamen van Heijns stem en Heijns bril (voor 'straf' afgepakt). Maar de meeste impact had het gele kodak-kokertje waarin Ferdi E. een afgesneden pink liet bezorgen. 'Gerrit Jan zal voorlopig moeite met pianospelen hebben', schreef hij erbij...
Op 6 april 1988 werd Ferdi E. eindelijk gearresteerd: hij had gemerkt losgeld uitgegeven. Voor Hank Heijn begon de verwerking van de dood van haar man toen pas. Zij moest verder zonder haar grote liefde. Jarenlang vluchtte ze letterlijk voor haar verdriet door van het ene in het andere vliegtuig te stappen. Tot ze in 1992 letterlijk stil werd gezet: "mijn benen wilden niets meer". Ze begon haar levensverhaal op te schrijven. Beetje bij beetje leerde ze de kracht van vergeving kennen "zodat ik nu na al die jaren kan zeggen: ik wens hem het beste".

Minister Maxime Verhagen
De minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen komt praten over hoe het nu verder moet met het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Staat vrede in het Midden-Oosten nog hoog op de agenda van Obama en Clinton? En blijft Nederland net als Amerika weg van de racisme-mensenrechtenconferentie in Genève, waar Israël de zwarte piet krijgt toegespeeld?

In deze uitzending van Het elfde uur was Maxime Verhagen te gast. De presentatie was in handen van Andries Knevel. Deze uitzending van het programma Het elfde uur met de titel Weduwe Heijn en minister Verhagen werd uitgezonden op dinsdag 3 maart door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie