Uitzending
Het elfde uur - Henk Morsink, Geert Mak, Dries van Agt

Henk Morsink, Geert Mak, Dries van Agt

Het elfde uur

23-12-2008

| 1796 x bekeken | 0 reacties
6
Andries Knevel praat in Het Elfde Uur met brigadegeneraal Henk Morsink, historicus Geert Mak en oud-premier Dries van Agt.

Henk Morsink
Dit jaar overleden tot nu toe zes Nederlandse soldaten in Uruzgan. 13 Januari werden de 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema gedood door eigen vuur. 18 April stuitten Dennis van Uhm, Zoon van de pas aangetreden commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, en Mark Schouwink op een bermbom. Datzelfde kostte het leven aan de 21-jarige soldaat eerste klas Jos ten Brinke. Afgelopen vrijdag 19 december kwam de 24-jarige sergeant Mark Weijdt om het leven. Ook hij overleed door een bermbom.
Brigadegeneraal Henk Morsink bouwde zelf twee jaar geleden het kamp in Uruzgan op en afgelopen jaar dienden twee van zijn zoons. Zoon Dirk reed twee wagens achter zijn vriend Dennis van Uhm, zoon Rob werkte vier maanden op de vooruitgeschoven post bij Deh Rawod. Hoe staat het met de veiligheid in Afghanistan? Is het er beter geworden? Doen 'we' zinnig werk?


Geert Mak
2008 was het jaar van de geschiedenis. Op televisie althans. Nog nooit scoorden geschiedenisprogramma's op televisie zo goed. Nog nooit was er ook zo'n groot aanbod van programma's. Het boek 'In Europa' van Geert Mak ging al ruim 400.000 keer over de toonbank en ook de televisieserie bereikt wekelijks honderdduizenden kijkers. Waar komt die enorme interesse in onze geschiedenis vandaan? Zijn we de verwarring voorbij en proberen we onszelf weer te vinden? En wat heeft 2008, een jaar waarin buschauffeurs en ambulancepersoneel weigerden zich nog langer te laten bedreigen door Marokkaanse straatjongeren, ons in dat opzicht gebracht? Andries Knevel vraagt het historicus Geert Mak.


Dries van Agt
Met oud-premier Dries van Agt blikt Andries Knevel terug op het crisismanagement van Bos en Balkenende. Maakt hij zich zorgen over de omvang van de economische crisis? Van Agt vindt dat er te weinig discussie is in het CDA. Tijdens het debat over embryoselectie hield de partij zich teveel op de vlakte. Ook de Palestijns-IsraŽlische kwestie gaat hem aan het hart. Waarom spreekt mensenrechtenkampioen Verhagen zich niet eens uit over de misstappen van IsraŽl?

Deze uitzending van het programma Het elfde uur met de titel Henk Morsink, Geert Mak, Dries van Agt is uitgezonden op dinsdag 23 december door de EO. Te gast waren Dries van Agt, Geert Mak en Peter van Uhm. De presentatie was in handen van Andries Knevel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie