Uitzending
Het elfde uur - Aftrap Darwinjaar

Aftrap Darwinjaar

Het elfde uur

6-1-2009

| 2204 x bekeken | 0 reacties
8
Aan het begin van 2009, het Darwinjaar, praat Andries Knevel in Het Elfde Uur met drie wetenschappers: Tom Zoutewelle, Bas Haring en Cees Dekker. Met ieder afzonderlijk gaat Andries in op hun denken over schepping, evolutie en toeval. De wetenschappers bevragen ook elkaar.

Tom Zoutewelle
Tom Zoutewelle is bioloog en geoloog. Hij is voorzitter van stichting Creaton: een organisatie die het creationistisch gedachtegoed uitdraagt. Hij heeft vraagtekens bij de evolutietheorie. De Bijbel leest hij letterlijk, dus ook Genesis.

Bas Haring
Bas Haring is bijzonder hoogleraar aan Universiteit Leiden, waar hij de leerstoel 'publiek begrip van wetenschap' bekleedt. Voor "nieuwsgierige mensen vanaf elf jaar" schreef Haring het boek 'Kaas en de Evolutietheorie'. Hierin vertelt hij hoe de evolutietheorie van Charles Darwin een licht werpt op alledaagse en interessante vragen. Zoals: 'Hoe kun je onsterfelijk worden?', 'Waarom krijgen we kinderen?' of 'Hoe is kaas uitgevonden?'.

Cees Dekker
Cees Dekker is universiteitshoogleraar en hoogleraar moleculaire biofysica aan de Technische Universiteit Delft. Dekker is één van de aanjagers van de discussie over Intelligent Design (ID) in Nederland, waar hij kritischer over is geworden. Dekker: "Ik geloof sterk dat er een intelligentie ligt achter de zichtbare wereld, maar ik ben sceptisch geworden ten opzichte van de claim van ID." Dekker benoemt de wording van mens en wereld als een 'theïstische evolutie': een evolutie die door God wordt geleid en gestuurd. Dekker: "Ik ben tot de conclusie gekomen dat er werkelijk geen conflict is tussen geloof en natuurwetenschap. En ook geen conflict tussen schepping en evolutie."

Deze uitzending van het programma Het elfde uur met de titel Aftrap Darwinjaar is uitgezonden op dinsdag 6 januari door de EO. Te gast waren Bas Haring en Cees Dekker. De presentatie was in handen van Andries Knevel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie