Uitzending
EenVandaag - 6-10-2021

6-10-2021

EenVandaag

177 x bekeken | 0 reacties
6
Langer autorijden met dementie
Onderzoekers in Den Haag werken aan een nieuwe rijtest voor mensen met beginnende dementie. Nu moeten zij nog jaarlijks een rijtest doen bij het CBR. Met de nieuwe methode zouden ze het roze pasje tot wel 3 jaar kunnen verlengen.

Op dit moment is de rijtest bij het CBR een momentopname, vertelt Marjolein Boele van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). "In een rit van een uur wordt beslist of iemand nog de weg op mag. Onze methode is veel uitgebreider." Samen met het CBR onderzoekt de stichting of te voorspellen valt of patiŽnten bij wie dementie in een vroeg stadium is gediagnosticeerd, langer kunnen doorrijden.

Lerarentekort: Jonge docenten keren onderwijs de rug toe
Het is een van de grootste problemen van deze tijd, het tekort aan leraren. Een van de redenen waarom jonge docenten massaal afhaken, is het gebrek aan vastigheid en perspectief. Zo ook leraar Mark Beumer: "Ik kreeg nooit een vast contract."

Overvolle klassen, leerlingen die naar huis gestuurd worden en enorme uitstroom van leerkrachten, het onderwijs kampt al jaren met een lerarentekort. Vaak genoemde oorzaak is de enorme werkdruk waardoor docenten het bijltje er bij neer gooien. Maar dat is volgens Mark Beumer, tot voor kort leraar geschiedenis in het voortgezet onderwijs, niet de enige reden. Jarenlang stond hij met ziel en zaligheid voor de klas. "Ik vond het meteen leuk, vooral het contact met leerlingen. Dit is wat ik altijd wat ik heb willen doen."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 6 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
 • - Rutte vs. Wilders terugkijken

  Rutte vs. Wilders terugkijken

  14-3-2017

  Langer autorijden met dementie Onderzoekers in Den Haag werken aan een nieuwe rijtest voor mensen met beginnende dementie. Nu moeten zij nog jaarlijks een rijtest doen bij het CBR. Met de nieuwe methode zouden ze het…
  Lees verder
 • Bekijk alle TV nieuwsberichten