Uitzending
EenVandaag - 1-10-2021

1-10-2021

EenVandaag

238 x bekeken | 0 reacties
7
Om vrouwenmoorden aan te pakken is een nationaal coördinator nodig, vindt hoogleraar
Tenminste veertig vrouwen zijn afgelopen jaar omgebracht, het merendeel door hun (ex-)partner. Hoogleraar Römkens pleit daarom voor een landelijke aanpak van zogenoemde 'femicide' met een nationaal coördinator huiselijk geweld.

Een vermoorde vrouw wordt te vaak gezien als incident, zegt Renée Römkens, emeritus hoogleraar gender gerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam. "En als op een kruising jaarlijks vijftig mensen het leven laten, zou een gemeente beleid maken."

Vrijheid is voor veel jongeren vanzelfsprekend, zegt Oorlogsgravenstichting
Als jongeren al een herdenking bijwonen, is dat die op 4 mei. Dat blijkt uit onderzoek van de Oorlogsgravenstichting. Daarom wil de stichting jonge mensen zoveel mogelijk betrekken bij de verhalen van oorlogsslachtoffers.

Vandaag bestaat de Oorlogsgravenstichting, die wereldwijd meer dan 50.000 Nederlandse oorlogsgraven beheert, 75 jaar. Met een groot onderzoek kijkt de stichting terug op herdenken in het verleden en vooruit naar herdenken in de toekomst.

Jordi, Rutger, Romain en Daisy werden als kind jarenlang gepest en helpen nu anderen die gepest worden
Jordi, Rutger, Romain en Daisy werden als kind jarenlang gepest. Ze zijn inmiddels cameraman, huisarts, zanger en psycholoog, maar hebben nog steeds last van dit verleden. Met een podcast en lied willen ze andere mensen helpen.

Daisy Veenstra en Romain Doedens brachten afgelopen week een lied uit in de Week tegen het Pesten. Het is een boodschap aan pesters. "Je was verkeerd bezig en had geen gelijk, ik ben het wél waard. Wij zijn gepest, maar geen slachtoffers meer. We zijn er sterker uitgekomen", vertelt Daisy over hun statement.

Lidl stopt met verkoop van sigaretten
Sigaretten kopen kan bij supermarkt Lidl per direct niet meer. Het bedrijf gaat daarmee sneller dan eigenlijk moet: in 2024 moeten alle supermarkten ermee stoppen. Kan Nederland dan niet sneller rookvrij? Van hoogleraar Marc Willemsen mag het ambitieuzer.

"Ik vind het een mooie stap van de winkel." Willemsen is hoogleraar Tabaksontmoediging aan de Universiteit van Maastricht. "De winkel had aangekondigd uiterlijk volgend jaar de verkoop van sigaretten in de ban te doen, maar heeft nu toch besloten een jaar eerder te stoppen. Ik denk dat dat zeker kan bijdragen aan het verminderen van het aantal rokers in Nederland."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op vrijdag 1 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
 • - Rutte vs. Wilders terugkijken

  Rutte vs. Wilders terugkijken

  14-3-2017

  Om vrouwenmoorden aan te pakken is een nationaal coördinator nodig, vindt hoogleraar Tenminste veertig vrouwen zijn afgelopen jaar omgebracht, het merendeel door hun (ex-)partner. Hoogleraar Römkens pleit daarom voor…
  Lees verder
 • Bekijk alle TV nieuwsberichten