Uitzending
EenVandaag - 5-8-2008

5-8-2008

EenVandaag

1421 x bekeken | 0 reacties
6
Het raadsel van de Urker schedels
In 1877 worden van een begraafplaats in Urk zeven schedels gestolen. Door Wetenschappers, voor onderzoek. Men denkt dat de Urkers een soort oermens zijn, de mogelijke aartsvaders en -moeders van de Nederlanders. Het verhaal blijkt onzin, de schedels belanden in het Utrechts Universiteitsmuseum. Nazaten willen nu de schedels terug om ze opnieuw te begraven in Urk. Tiemen Roos, één van de nabestaanden en lid van het comité Urker Schedels, vertelt over de emotionele waarde van de schedels en waarom ze terug moeten naar Urk. Het Universiteitsmuseum moet nog beslissen over teruggave van de schedels.

Olympische Spelen in 2028 in Nederland?
De Olympische Spelen in Nederland in 2028, 100 jaar na de Spelen van 1928. De weg naar kandidaatstelling in 2016 lijkt niet meer te stoppen. Want wat kost het? Wat hebben we eraan? En hoe haalbaar is het? EénVandaag spreekt o.a. met voorstander Joop Alberda, met multinational Siemens, die jaarlijks voor miljarden in grote sportevenementen investeert, en weegt met een hoogleraar Sporteconomie Ruud Koning de voors en tegens af.

Wushu-kampioenen naar Peking
Het is dé Chinese nationale sport, en tot verdriet van de Chinezen géén Olympische discipline: Wushu. Niet toevallig is er tijdens de Spelen een Olympisch Wushu Kampioenschap georganiseerd, compleet met volksliederen en medailles. Namens Nederland gaan de broertjes Fei: Bao Xian (24) als trainer van Bao Yao (17).

Presentatie: Wouter Kurpershoek.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op dinsdag 5 augustus door de AVRO en de TROS. Te gast was Joop Alberda. De presentatie was in handen van Wouter Kurpershoek.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie