Uitzending
EenVandaag - 30-12-2021

30-12-2021

EenVandaag

259 x bekeken | 0 reacties
7
Bij helft van alle ziekenhuisbehandelingen onvoldoende bekend of ze echt werken
Een onnodige echo, pleisters waardoor een wond niet beter geneest of een scan die niets toevoegt: veel behandelingen in ziekenhuizen zijn bewezen ineffectief. Maar van deze 'onzinnige zorg' is moeilijk af te komen, zo blijkt.

"Iedere patiŽnt kreeg vroeger standaard een pleister op een operatiewond, ongeacht hoe groot of klein deze was. Toen bleek uit onderzoek dat zo'n pleister niet alleen onnodig was bij veel wonden, het kon zelfs averechts werken, de wondgenezing vertragen", vertelt verpleegkundige Fran Peerboom.

Pepinster maanden na overstroming nog in puin
Maanden bivakkeren in onbewoonbare huizen. Zonder gas, in verlaten straten. Een half jaar na de overstromingen in de Ardennen hebben honderden mensen in het Waalse Pepinster nog noodhulp nodig. Hulp die niet komt van de overheid, maar van inwoners zelf.

Omikron moeilijk detecteerbaar met zelftest, blijkt uit onderzoek
De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA kopte er vannacht mee: zelftesten zouden minder betrouwbaar zijn bij de omikron-variant van het coronavirus. Toch is dat absoluut geen reden om ze direct uit het raam te gooien, zegt arts-microbioloog Bert Mulder.

"Het is nog altijd een prima hulpmiddel. Maar omikron heeft iets andere eigenschappen waardoor hij iets minder vaak in de neus gevonden wordt", vertelt Mulder, verbonden aan het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 30 december door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • EenVandaag - Rutte vs. Wilders terugkijken

    Rutte vs. Wilders terugkijken

    14-3-2017

    Bij helft van alle ziekenhuisbehandelingen onvoldoende bekend of ze echt werken Een onnodige echo, pleisters waardoor een wond niet beter geneest of een scan die niets toevoegt: veel behandelingen in ziekenhuizen zijn…
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten