Uitzending
EenVandaag - 30-4-2021

30-4-2021

EenVandaag

173 x bekeken | 0 reacties
7
Strandhuisjes IJmuiden in ongezonde walm van Tata Steel
Bij een strandhuisje denk je waarschijnlijk aan gezonde zeelucht, maar dat gaat voor de huisjes op het strand vlak achter Tata Steel niet altijd op. "Soms zit ons hele dekbed onder de zwarte schilfertjes."

De strandhuisjes bij Wijk aan Zee staan net achter de duinen en hebben allemaal zicht op zee. Maar kijk je net over de duinen, dan zie je de schoorstenen van staalfabriek Tata Steel. Tussen de huisjes en de fabriek staat meetpunt 573 van het RIVM, op de Reijndersweg. Een jaar lang heeft het onderzoeksinstituut de luchtkwaliteit gemeten en was het dit punt waar de meeste fijnstof werd gemeten. "Absoluut ongezond", zegt Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht.

Teveel manuscripten; iedereen schrijft in coronatijd
Waar het in normale tijden al moeilijk is voor schrijvers om een uitgeverij te vinden, maakt de coronacrisis het er niet makkelijker op. Schrijver Lois Blommestein besloot daarom het heft in eigen hand te nemen, en haar boeken zélf uit te geven.

Voor Lois Blommestein leek corona hét moment om het schrijven weer op te pakken. Vorig jaar maart kwam ze thuis te zitten door de coronacrisis en besloot het boek dat ze ooit maakte, te herschrijven.

Verslag Tjeenk Willink
Het is 6 weken sinds de verkiezingen en de formatie van een kabinet kan beginnen. Herman Tjeenk Willink stelt dat de omvang van een regeerakkoord 'van secundair belang' is. Komt er nu schot in de zaak?

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op vrijdag 30 april door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!