Uitzending
EenVandaag - 4-5-2021

4-5-2021

EenVandaag

131 x bekeken | 0 reacties
5
Onderzoeker gaf al 250 onbekende Sovjet-soldaten een gezicht
Jarenlang werd er nauwelijks omgekeken naar het Sovjet Ereveld in Leusden. Wie er begraven lagen was nauwelijks bekend. Maar dankzij het speurwerk van onderzoeker en journalist Remco Reiding kregen veel overleden Sovjet-soldaten een gezicht.

Via een uitwisselingsprogramma van de school voor journalistiek belandde Remco in Moskou. Eenmaal terug Nederland, hoorde hij op de redactie van de Amersfoortse Courant, waar hij werkte, over een ereveld voor Russische soldaten. Met het bezoek aan Rusland nog vers in zijn geheugen, was Remco's interesse gewekt.

Fouten op nieuw namenmonument Amsterdam niet te vermijden
In september wordt in Amsterdam het Holocaust Namenmonument onthuld, ter nagedachtenis aan 102.000 slachtoffers van de nazi's. Amateur-historici en nabestaanden zijn bezorgd dat er, net als bij de namenwand in Utrecht, fouten worden gemaakt.

Op het monument in Amsterdam worden Nederlandse Joden, Sinti en Roma herdacht die geen graf hebben. Het is, net als de namenwand bij het Spoorwegmuseum in Utrecht, een initiatief voor een blijvende herinnering aan de holocaust. Bij deze initiatieven is er veel misgegaan: mensen staan er onterecht wel of niet op en namen worden verkeerd gespeld. Kun je dat wel voorkomen?

Actie voor behoud kasseistroken in Zeeland
Laat de kasseistroken in Nederland niet verdwijnen en haal ze weer tevoorschijn waar ze onzichtbaar zijn geworden. Die oproep doet een groep liefhebbers van de historische wegverharding met natuurstenen.

Wat kasseien zijn, hoef je een wielerliefhebber niet uit te leggen. De bekendste wedstrijd met veel kasseistroken is Parijs-Roubaix. Maar liefst 50 kilometer moeten wielrenners dan over de bonkige kinderkopjes koersen. Prachtig, vindt hoofdredacteur Rens Muller van wielerblad Bicycling. Hij startte daarom een actie voor het behoud van kasseistroken in Nederland.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 4 mei door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!