Uitzending
EenVandaag - 16-5-2009

16-5-2009

EenVandaag

731 x bekeken | 0 reacties
6
De week van....Boris Dittrich
Als 'human right watcher' reist hij al 2 jaar de hele aardkloot rond op zoek naar plekken waar het recht van homo’s en andere seksuele minderheden geschonden wordt. Vandaag in de Week van, de week van... Boris Dittrich. De voormalige leider van D66 woont en werkt in New York maar is even terug in Nederland voor de presentatie van z’n nieuwe boek. Een boek over zijn nieuwe leven in een nieuwe wereld maar vooral over z’n huidige werk: het signaleren van geweld tegen homo’s en transseksuelen in de wereld. En dat is er genoeg. In liefst 77 landen is het uiting geven aan homoseksuele gevoelens bij wet verboden. In Irak worden bijvoorbeeld regelmatig homo’s opgehangen. Werk aan de winkel dus. Boris is blij z'n werk in de Tweede Kamer achter zich te hebben gelaten. Nu hoeft hij zich minder druk te maken om het sluiten van compromissen maar kan hij zich direct bemoeien met de penibele situatie waarin veel mensen in de wereld verkeren.

Verdeeld Curaçao stemt voor akkoord
De inwoners van Curaçao hebben vrijdagavond ingestemd met de staatkundige herstructurering waardoor het eiland meer autonomie krijgt. Het was een nek-aan-nek race tussen voor- en tegenstanders. Met 52 procent van de stemmen won het ja-kamp uiteindelijk. Het referendum ging over een akkoord tussen Nederland en Curaçao waarin afspraken zijn gemaakt over meer autonomie voor Curaçao. Nederland zal een groot deel van de schuldenlast van het eiland over in ruil voor meer financieel toezicht. Ook op justitieel gebied zijn afspraken gemaakt over de bestrijding van onder andere corruptie. Tegenstanders zeggen dat Curaçao met het akkoord juist te veel autonomie inlevert. Ze willen opnieuw onderhandelen over een akkoord.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op zaterdag 16 mei door de AVRO en de TROS. Te gast was Boris Dittrich.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie