Uitzending
EenVandaag - 19-5-2009

19-5-2009

EenVandaag

807 x bekeken | 0 reacties
5
Sluiting gevangenissen door cellenoverschot
Staatssecretaris Albayrak sluit de komende jaren acht gevangenissen in Nederland. Ruim 1200 werknemers verliezen daardoor hun baan binnen het gevangeniswezen. Oorzaak van de maatregel zijn de vele leegstaande cellen in de gevangenissen. Volgens enkele oud-gevangenisdirecteuren hebben zij hier jaren geleden al voor gewaarschuwd, toen destijds minister Donner van Justitie een flinke capaciteitsuitbreiding aankondigde. Ondanks de kritiek kwamen de extra cellen toch. Met onder meer oud-gevangenisdirecteur Peter Scheffelaar-Klots.

Brein vs Mininova
2 juni staat torrentsite Mininova voor de rechter. Stichting Brein wil in deze zaak Mininova ertoe bewegen strenger te controleren op de legaliteit van aangeboden bestanden. In april werd The Pirate Bay voor de Zweedse rechtbank veroordeeld wegens inbreuk op het auteursrecht. Zijn rechtzaken tegen torrentsites als Mininova en The Pirate Bay niet een achterhoedegevecht? Heeft de industrie niet gewoon behoefte aan drastische veranderingen? En hoe zien die er dan uit?

Bunkers Koude Oorlog moeten blijven
Bunkers uit de Koude Oorlog zijn van historisch belang. Dat vindt Stichting Menno van Coehoorn. Zij vechten tegen de toenemende sloop van deze gebouwen. Wat is die historische waarde en waarom blijven deze bunkers de lucht in geschoten worden?

Strijd in Pakistan
Pakistan, het land met de meeste terroristen per vierkante meter ter wereld., waar aanslagen aan de orde van de dag zijn. En een land met atoomwapens. Dit Pakistan wankelt en de Taliban-extremisten ruiken hun kans. Al een week zijn de regering en de Taliban openlijk in oorlog, met vele slachtoffers en honderduizenden vluchtelingen tot gevolg. Hoe belangrijk is deze strijd? Drie experts luiden de noodklok: Veiligheidsdeskundige Rob de Wijk, Zuid-Azie-kenner Olivier Immig en Cordaid-hulpverlener Gerard Schilderinck over de gevolgen van het conflict.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op dinsdag 19 mei door de AVRO en de TROS. Te gast was Rob de Wijk.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie