Uitzending
EenVandaag - 18-5-2009

18-5-2009

EenVandaag

724 x bekeken | 0 reacties
6
Oppositieleidster Birma voor de rechter
Vandaag is het proces begonnen tegen de oppositieleidster in Birma Aung San Suu Kyi. De 63-jarige Suu Kyi, in 1991 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, werd eind vorige week op last van de militaire junta naar de gevangenis overgebracht. Ze had zonder toestemming bezoek gehad, terwijl ze onder huisarrest staat. Haar huisarrest zou binnenkort beŽindigd, worden maar er is nu grote kans dat ze voor jaren de gevangenis in moet. De rechter bepaalde na opening dat het proces wordt verdaagd tot morgen.

Is het 'Stempost' of 'Voicemail'?
Is het nu 'voicemail' of 'stempost'? En kunnen we niet beter 'webstek' in plaats van 'website' zeggen? Als het aan Stichting Nederlandse taal ligt, bedenken we voor elk Engels woord een Nederlandse variant. Om Nederlanders te stimuleren meer Nederlands te gebruiken en 'de Nederlandse taal van de ondergang te redden' is vandaag de Lof en Sof-prijs uitgereikt.

Tapas eten in de kerk
Het kan in het Groningse Veelerveen. Alleen is het pand al jarenlang geen kerk meer. De restauranteigenaar huurt het al enkele jaren met een restaurantbestemming, maar de eigenaar vindt nu dat een tapasbar niet de hoofdactiviteit mag zijn in het oude 'huis van God'. Beide kampen staan nu voor de rechter die moet bepalen of het restaurant mag blijven of niet.

Luik, een stad in verval
In de jaren '60 en '70 was het Belgische Luik een welvarende, industriŽle stad. Anno 2009 rest daar nog maar weinig van. De zo belangrijke staalindustrie is op sterven na dood en de kredietcrisis zorgt voor een versnelling van de aftakeling, bedrijf op bedrijf sluit haar deuren en achter blijven de werknemers en gepensioneerden, die hun stad ieder jaar verder zien vervallen. Een portret van Luik, stad in verval.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op maandag 18 mei door de AVRO en de TROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie