Uitzending
EenVandaag - 13-4-2021

13-4-2021

EenVandaag

194 x bekeken | 0 reacties
7
500 euro bijverdienen naast de bijstand: het mag niet, maar Amsterdam wil het wel toestaan
De gemeente Amsterdam wil mensen met een bijstandsuitkering in de gelegenheid stellen om tot bijvoorbeeld 500 euro per maand bij te verdienen. Het doel: wennen aan werk, de baankans vergroten en ook even verlost zijn van het absolute minimum.

Wethouder Rutger Groot Wassink vindt dat het anders moet: mensen in de bijstand zijn geen uitvreters of profiteurs, maar mensen die je moet helpen. "Ik ben niet bang voor misbruik. De vraag is juist: hoe help je mensen?"

Engelbert (86) verwarmt zijn huis al tien jaar klimaatneutraal, maar niemand wil over zijn uitvinding horen
Engelbert Jannink geeft al 10 jaar geen cent meer uit aan verwarmingskosten. Volgens hem kan zijn idee overal worden toegepast. Maar zijn uitvinding is nu eenmaal niet 'gecertificeerd', en dus laat de overheid zijn ideeën links liggen.

De 86-jarige Engelbert Jannink woont in ongeveer het allerlaatste huis in Nederland. Nog 100 meter en dan ben je in het Duitse Vreden, waar de windmolens boven de boomtoppen uitsteken. Maar hier, aan 'zijn' kant van de grens, staat in de hele gemeente Haaksbergen niet één windmolen. Juist in die landstreek bouwde Engelbert een huis dat volledig met duurzame energie wordt verwarmd.

Start ramadan, jongeren helpen minderbedeelden
Van voedselpakketten tot complete maaltijden: tijdens de ramadan beginnen veel islamitische jongeren initiatieven om kwetsbare gezinnen te helpen. "Dit is voor mensen van elke afkomst, met elke religie."

Die hulp aan minderbedeelden blijkt hard nodig: Nederland telt 1 miljoen mensen in een huishouden dat onder de lage-inkomensgrens leeft. Meer dan de helft van hen heeft een migratieachtergrond. Een groep die volgens het Armoedefonds niet altijd wordt gezien en de weg naar hulp vaak niet kent.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 13 april door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!