Uitzending
EenVandaag - 10-4-2021

10-4-2021

EenVandaag

228 x bekeken | 0 reacties
5
Crisis aan de Amerikaanse grens door migrantenstroom uit Mexico
De Verenigde Staten moeten weer een 'baken van hoop' worden voor vluchtelingen, luidde een belangrijke verkiezingsbelofte van Joe Biden. De boodschap lijkt een aanzuigende werking te hebben. In grensdorp Del Rio stapelen de problemen zich op.

In het Texaanse Del Rio wonen nog geen 35.000 mensen. Het dorp ligt ingeklemd tussen de grens van de Verenigde Staten en Mexico. Daardoor is het een van de plekken waar veel vluchtelingen vanuit Mexico proberen de oversteek te maken naar de Verenigde Staten. Hoewel dit al jaren gebeurt, stegen de aantallen de laatste weken explosief.

We moeten van de soja-import af, maar hoe?
Over 4 jaar moet meer dan de helft van alle plantaardige eiwitrijke grondstoffen die we nodig hebben binnen de EU worden geproduceerd. Dat staat in de Nationale Eiwitstrategie. Tot nu toe komt daar weinig van terecht en groeit vooral de import van soja.

Nederland is binnen Europa de grootste importeur van soja. Wereldwijd staan we op plaats vier. Veel van onze soja komt uit Zuid-Amerika en dat aandeel groeit ook nog eens flink. Vorig jaar werd er 40 procent meer soja uit BraziliŽ gekocht dan het jaar daarvoor. En dat is geen goed nieuws, volgens hoofddocent Biodiversiteit en Landgebruik aan de Universiteit Utrecht Pita Verweij.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 10 april door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!