Uitzending
EenVandaag - 12-4-2021

12-4-2021

EenVandaag

207 x bekeken | 0 reacties
6
Horecaondernemers oefenen druk uit op burgemeesters
De terrassen gaan na volgende week toch niet open. Maar nadat de vier grote steden vorige week al aangaven dat de terrassen open moeten, sluiten ook een aantal kleinere gemeenten zich daar nu bij aan.

Vandaag komen burgemeesters samen in het veiligheidsberaad. De burgemeesters van de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, houden vast aan een gereguleerde opening van de terrassen. Ook demissionair minister Ferd Grapperhaus zou niets liever willen dan versoepelen. "Maar dan moet het wel verantwoord zijn", zegt hij. "Als wij niet kunnen handhaven, en mensen zich niet aan de regels houden, dan blijf je er in hangen. Als een slang die zichzelf in zijn staart bijt, als je begrijpt wat ik bedoel", zei hij vanmiddag tegen de NOS.

Waarom is voldoende woningen bouwen zo lastig?
De ambitie van politici om per jaar flink meer woningen te bouwen is niet realistisch. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving in een nieuw rapport. De problemen op de woningmarkt zijn te complex voor simpele oplossingen.

De komende weken wordt er geprobeerd om een nieuw kabinet te vormen en daarbij zal het zeker ook gaan over de wooncrisis. Want de nood is hoog. In het rapport Wonen na de verkiezingen schrijft het PBL wat het zo moeilijk maakt om de problemen op te lossen. Het moet een bijdrage te leveren aan de formatiegesprekken.

Betonnen fietspaden in de natuur leiden tot onvrede
De knisperende schelpenpaadjes in natuurgebieden maken steeds vaker plaats voor betonnen fietspaden, tientallen kilometers kwamen er afgelopen jaar bij. Die zijn relatief goedkoop en onderhoudsarm. Maar niet iedereen is er blij mee.

In coronatijd is er veel meer fietsverkeer in de nationale parken, berekende Natuurmonumenten. In sommige maanden zag de natuurbeschermingsorganisatie zelfs een toename van 60 tot 75. En dan is er nog de opkomst van e-bikes, waar vooral ouderen steeds harder en verder op fietsen.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 12 april door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!