Uitzending
EenVandaag - 12-10-2020

12-10-2020

EenVandaag

143 x bekeken | 0 reacties
5
Waarom stemmen per post zorgt voor nog meer politieke spanning in de Verenigde Staten
President Trump is er duidelijk over. Hij vertrouwt de verkiezingsuitslag nu al voor geen meter, vanwege de vele stemmen die per post worden uitgebracht. We spraken de mensen die overuren draaien om de verkiezingen wl eerlijk te laten verlopen.

In de staat Wisconsin wordt met man en macht gewerkt om chaos tijdens de verkiezingsdag op 3 november te voorkomen. Iedereen staat op scherp, omdat de voorverkiezingen in april dit jaar uitliepen op een debacle. Vlak na de massale uitbraak van het coronavirus, vormden zich bij de stembureaus lange rijen. Mensen moesten soms wel uren wachten voordat ze hun stembiljet konden afgeven. De uiteindelijke uitslag liet lang op zich wachten.

Een nieuw wetsvoorstel moet slachtoffers van ernstige misdrijven meer spreekrecht geven
In een nieuw wetsvoorstel krijgen slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven meer rechten. Het spreekrecht wordt uitgebreid en verdachten moeten verplicht aanwezig zijn. Voor het OM is de rek eruit. Maar nabestaanden zien nog ruimte.

"Er is weer een stapje gezet in de goede richting", zegt Jack Keijzer, voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldsmisdrijven (FNG). Keijzer is de politiek 'best wel dankbaar' voor de nieuwe wet die slachtoffers en nabestaanden van zware misdrijven meer rechten gaat toekennen in de rechtszaal. "Een paar jaar geleden was het echt nul."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken, Roos Moggr en Jojanneke van den Berge. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 12 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee