Uitzending
EenVandaag - 10-4-2009

10-4-2009

EenVandaag

1253 x bekeken | 0 reacties
7
De laatste Nederlandse ontdekkingsreizigers
In de jaren vijftig van de vorige eeuw was Nieuw-Guinea nog koloniaal gebied van Nederland. Er is dan nog één witte vlek op de kaart van Nieuw-Guinea: het oostelijk deel van het centrale bergland, waarin het Sterrengebergte ligt. Het KNAG en de Maatschappij voor Natuurwetenschappelijk Onderzoek in Oost- en West-Indië besloten samen een expeditie naar dit gebied te organiseren. Wetenschappers brachten het oerwoud en alles wat er leefde in kaart, van de lokale Papoea's tot de boomkangoeroe, van het mosbos tot de eeuwige sneeuw. Er gingen dingen mis, er waren ruzies en er was een chronisch gebrek aan geld, maar de missie, het in kaart brengen van het Sterrengebergte werd volbracht. Nu, 50 jaar later, komen de expeditieleden weer bij elkaar.

Zedenverhoren ter discussie
Het komt steeds vaker in het nieuws. Onschuldige zedenverdachten die door 'omstreden verhoormethoden' schuldig worden verklaard. Er wordt onevenredig veel druk uitgeoefend, er worden geen audio- of video-opnamen gemaakt en de politie kiest bij voorbaat partij voor het slachtoffer. Dat zegt advocaat Job Knoester die een klacht bij de Hoge Raad heeft neergelegd over de vele fouten die hij gemaakt zag worden bij verhoren in zedenzaken. Waarom gaat het zo vaak mis bij dit soort verhoren? En waarom worden keer op keer dezelfde fouten gemaakt? Een gesprek met advocaat Knoester en een slachtoffer van een 'fout verhoor'.

President van Rwanda vanuit Zevenhuizen
Nu, vijftien jaar na de genocide in Rwanda, gaat het stapje voor stapje weer de goede kant op met het Afrikaanse land. Victoire Ingabire Umuhoza en haar gezin vluchtten in de jaren negentig naar Nederland en wonen nu in Zevenhuizen. Vanuit haar rijtjeshuis is Victoire bezig met de voorbereidingen voor de presidentsverkiezingen van 2010. Om haar land er weer bovenop te helpen wil ze president van Rwanda worden. Ze wordt gevolgd in haar voorbereidingen.

Presentatie: Wouter Kurpershoek.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op vrijdag 10 april door de AVRO en de TROS. De presentatie was in handen van Wouter Kurpershoek.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie