Uitzending
DWDD - 28-11-2012

28-11-2012

DWDD

1190 x bekeken | 0 reacties
8
In de uitzending van woensdag 28 november: Bram Buunk, Ed Noort, Jelle Brandt Corstius en The Golden Earring. Nico Dijkshoorn dicht, muziek is er van Erik Arbores en Esmée Denters.

Ed Noort en Bram Buunk
Woensdagmiddag werd het eindrapport gepresenteerd naar de fraude van sociaalpsycholoog Diederik Stapel, de grootste wetenschapsfraude ooit in Nederland. Jarenlang kon Stapel ongehinderd onderzoeksresultaten vervalsen, terwijl hij werkzaam was bij de Universiteiten Amsterdam, Groningen en Tilburg. Volgens het rapport ontbrak het binnen het vakgebied van Stapel aan een kritische houding, een cruciale factor in de wetenschap. Exemplarisch is dat niet collega's, maar studenten hun twijfels uitten en de fraude aan het licht brachten. Stapel kwam vandaag met een verklaring waarin hij zijn excuses aanbiedt.
We bespreken de bevindingen van het rapport met Ed Noort (honorair hoogleraar Godsdienstwetenschappen). Hij onderzocht voor het rapport de fraude aan de Universiteit Groningen. Ook sociaalpsycholoog Bram Buunk schuift aan. Hij haalde Stapel in 2000 naar Groningen toe.

Jelle Brandt Corstius
Na twee series Van Moskoe tot Moermansk te hebben gemaakt, is Jelle Brandt Corstius ditmaal door India getrokken. Dit heeft geresulteerd in de serie Van Bihar tot Bangalore. Tijdens zijn reis komt hij langs plekken van vooruitgang en plekken waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben.
Vandaag zit hij bij ons aan tafel om over deze reis te vertellen.

The Golden Earring
Vanavond nemen we de ideale muziekavond van The Golden Earring door. Sinds 22 september is Nederland 3 op zaterdag een popzender, de vaste arena van live-concerten, documentaires, kwissen, een nieuwe toppop en andere muziekspecials. DWDD wil van The Golden Earring weten hoe hun ideale muziekavond eruit zou zien.

Nico Dijkshoorn
Ook dit seizoen is Nico Dijkshoorn de huisdichter van De Wereld Draait Door. Vrijwel elke woensdag is hij te gast. Zijn poëzie laat niemand onberoerd. Zijn gedichten, die gewoonlijk spontaan ontstaan, zijn altijd hyperactueel, grappig, verrassend, op de persoon en onnavolgbaar origineel.

Deze uitzending van het programma DWDD is uitgezonden op woensdag 28 november door de VARA. Te gast waren Humberto Tan, Jelle Brandt Corstius, Esmée Denters en Nico Dijkshoorn. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie