Uitzending
DWDD - 17-2-2015

17-2-2015

DWDD

2064 x bekeken | 0 reacties
5
Pieter Steinz
Schrijver Pieter Steinz is gast-eindredacteur van de uitzending van De wereld Draait Door van dinsdag 17 februari. Hij is schrijver van verschillende boeken waaronder de bestseller ‘Made in Europe’. Sinds 2012 was Steinz directeur van het Nederlands Letterenfonds totdat hij terugtrad. Hij Steinz heeft de ziekte ALS, maar schrijft nog altijd, onder meer een column in NRC over de boeken die hij herleest. Op 19 februari verschijnt het boek ‘Steinz - Gids voor de wereldliteratuur’. Wij vroegen Pieter om een uitzending voor ons samen te stellen. Een tipje van de sluier: de Beatles, de 'Gids voor de wereldliteratuur' die hij met zijn dochter Jet schreef en een opera n.a.v. de Rijksmuseum tentoonstelling 'De Late Rembrandt' getiteld 'De Joodse Bruid'. Pieter schreef hier zelf het libretto voor.

Fik Meijer
Fik Meijer, emeritus-hoogleraar oude geschiedenis, komt praten over ‘Leptis Magna’. Deze oud-Romeinse havenstad is gelegen in het huidige Libië. De stad werd rond de elfde eeuw voor Christus als Fenicische nederzetting gesticht. Leptis Magna geldt als één van de mooiste Romeinse steden en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Sinds de val van Kaddafi is het onduidelijk wat de gevolgen van de oorlog voor deze archeologische stad zijn geweest.

Jet Steinz
Samen met haar vader, auteur Pieter Steinz, schreef Jet Steinz het boek ‘Steinz - Gids voor de wereldliteratuur’. In dit naslagwerk geven Jet en Pieter een overzicht van de verhalende fictie in 416 schrijvers, 104 meesterwerken, 26 one-book wonders, 52 boekwebben, 26 thema’s, 26 quizzen en 52 landkaarten. Het boek is een samenvoeging, bewerking en actualisering van de succesboeken Lezen &cetera (2003) en Lezen op locatie (2004). Vanavond is Jet Steinz bij ons te gast.

Henny Vrienten, Henk Hofstede, Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes
Pieter Steinz vond vroeger John Lennon een held en Paul McCartney een slijmbal. Maar dat veranderde stel op sprong toen Steinz McCartney live in actie zag. Sindsdien is er enkel bewondering, dus ‘zijn’ DWDD-uitzending moest een McCartney liedje krijgen. Henny Vrienten en Henk Hofstede spelen het lied 'Things we said today', maar dan in een Nederlandse versie. Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes hebben het hele oeuvre van de Beatles vertaald, dus hun vertaling was de enige juiste voor Steinz. Luister naar ‘Wat jij hebt gezegd’.

Actuele Opera: Het Joodse Bruidje van Rembrandt
De Rijksmuseum tentoonstelling 'De Late Rembrandt' was ook voor Pieter Steinz betoverend. We presenteren met trots de opera 'De Joodse Bruid', waarvoor Pieter Steinz zelf het libretto schreef!

In deze uitzending van DWDD waren Fik Meijer, Henk Hofstede en Henny Vrienten te gast. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Deze uitzending van het programma DWDD werd uitgezonden op dinsdag 17 februari door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie