Uitzending
Buitenhof - Oud-premier Lubbers

Oud-premier Lubbers

Buitenhof

7-9-2008

| 1425 x bekeken | 0 reacties
7
Ruud Lubbers zet zich al jaren actief in voor de bestrijding van de grote wereldproblemen. Maar het politieke klimaat in Nederland is veranderd en ‘de Derde Wereld’ is uit. Blijft Lubbers een roepende in de Hollandse Woestijn? En een kennismakingsgesprek met aartsbisschop Wim Eijk die een paar maanden geleden het stokje overnam van Kardinaal Simonis.

Oud-premier Ruud Lubbers zet zich al jaren actief in voor de bestrijding van de grote wereldproblemen zoals armoede, klimaatverandering en vluchtelingenstromen. Zijn streven nu, naar een duurzamere wereld, vertoont grote overlap met de idealen van activisten uit de jaren tachtig toen Lubbers zelf minister-president was. Maar het politieke klimaat in Nederland is veranderd en ‘de Derde Wereld’ is uit. Ontwikkelingssamenwerking lijkt niet meer vanzelfsprekend en staat onder druk. Dus is de vraag: blijft Lubbers een roepende in de Hollandse Woestijn?

Wie is aartsbisschop Wim Eijk? Een paar maanden geleden nam hij het stokje over van Kardinaal Simonis. Maar in tegenstelling tot zijn voorganger treedt hij nauwelijks in de openbaarheid. In Buitenhof een kennismakingsgesprek met de man die het afgelopen jaar nadrukkelijk, ook in financiële zin, orde op zaken stelde in de Nederlandse kerkprovincie. Een openhartig interview over zijn leven en werken als aartsbisschop en de plaats van de katholieke kerk in de Nederlandse samenleving. Maar vooral: zijn grote interesse in medisch ethische kwesties.

Presentatie: Clairy Polak
Columniste: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman

Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel Oud-premier Lubbers is uitgezonden op zondag 7 september door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Ruud Lubbers, Désanne van Brederode en Wim Eijk. De presentatie was in handen van Clairy Polak.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie