Uitzending
Zembla - Vieze ziekenhuizen

Vieze ziekenhuizen

Zembla

19-4-2009

| 2539 x bekeken | 0 reacties
8
PatiŽntveiligheid in het geding door slechte ziekenhuishygiŽne

Op beelden die het onderzoeksprogramma ZEMBLA maakte tijdens het schoonmaken in ziekenhuizen, is te zien hoe strenge schoonmaakregels veelvuldig worden overtreden. Kamers waar met MRSA besmette patiŽnten hebben gelegen, worden niet goed gereinigd. Het sanitair, een broeinest van bacteriŽn, wordt ook niet volgens de regels schoongemaakt. Op de operatiekamer worden bloedresten niet gedesinfecteerd. Een anesthesist klaagt dat de apparaten in de operatiekamer al tijden niet goed zijn schoongemaakt.

De beelden zijn gemaakt door ZEMBLA-verslaggever Ton van der Ham, die als schoonmaker solliciteerde bij willekeurige ziekenhuizen in Nederland. Hij kon bij twee ziekenhuizen direct aan de slag: het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk.

ZEMBLA liet gerenommeerde experts op het gebied van hygiŽne en ziekenhuisinfecties kijken naar de opnamen en zij reageerden geschokt.
"De patiŽntveiligheid is in het geding", stelt T. Daha, adviseur infectiepreventie. "Als ik dit zo zie, vraag ik me af of er Łberhaupt schone ziekenhuizen zijn in ons land."

J. Kluytmans, hoogleraar medische microbiologie en infectiepreventie: "Honderden patiŽnten zouden niet overlijden als we de hygiŽneregels 100% naleven. Er is een patroon dat consequent de regels niet strak worden nageleefd."

Ook microbioloog A. Voss kan na het zien van de beelden maar tot ťťn conclusie komen: "Als ik alle gebeurtenissen bij elkaar optel, dan moet je dat wel vies noemen."

Bloedresten
De ZEMBLA-verslaggever maakte onder meer schoon in operatiekamers waar operatielampen waarop bloedresten zaten niet gedesinfecteerd werden. Hij kreeg instructies om het sanitair schoon te maken met meubelreiniger. Vlokken stof haalde hij boven patiŽnten weg, terwijl zij een chemokuur ondergingen. Microbioloog Voss hierover: "Het aantreffen van stofnesten in patiŽntenkamers met oncologiepatiŽnten is ernstig te noemen."

De ziekenhuizen waar ZEMBLA met verborgen camera gefilmd heeft, zijn ook geschrokken van de beelden. "De protocollen deugen wel, maar de navolging van die protocollen is duidelijk niet goed in orde", reageert J. Voorburg, lid Raad van Bestuur van het St. Jansdal ziekenhuis.

'Excessen'
V. Krul, lid Raad van Bestuur van het Reinier de Graaf Gasthuis, zegt: "U heeft mij de beelden laten zien en ik wil zeggen dat het ook voor mij excessen zijn. Ik geef ook aan dat hier oude gebouwen zijn, maar dat is geen excuus. Daar verschuil ik me niet achter." Op de vraag of de patiŽntveiligheid in gevaar is, zegt Krul: "Dat zeggen de deskundigen, dat ben ik zelf niet. Ik weet in ieder geval wel dat we iets moeten doen aan het schoonmaken en dat gaan we doen."

Research: Anique van den Bosch
Regie: Ton van der Ham
Eindredactie: Manon Blaas en Kees Driehuis

Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Vieze ziekenhuizen is uitgezonden op zondag 19 april door de VARA en de NPS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee