Gifcontainers
1-3-2009
| 2117 x bekeken | 0 reacties
Matrassen, pinda's, cacaoboter, schoenen, vibrators en nog veel meer producten komen in containers naar ons land. Om ongedierte of schimmelvorming te bestrijden, zit er gif in die containers. Dat levert gevaar op voor mensen die de containers moeten vervoeren of open moeten maken. De afgelopen tijd zijn er verschillende ongelukken gebeurd waar werknemers ziek van werden. Volgens wetenschappers is ook gevaar voor de consument niet uitgesloten.
Volgens een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit januari 2008 zijn er geen gezondheidsrisico’s aangetoond bij producten uit gifcontainers.
Andere wetenschappers zijn het niet eens met dit rapport. Hoogleraar toxicologie prof. T. Murk van de Universiteit Wageningen vindt het onderzoek op basis van één matras en één paar schoenen veel te mager. Toch vormt het rapport van de RIVM de basis voor het beleid van de overheid.
Babymatrassen
Hoogleraar Murk maakt zich het meest zorgen over matrassen uit containers. Matrassen absorberen het gif uit de containers en consumenten komen relatief lange tijd met een matras in aanraking. Hoogleraar Murk stelt dat, voordat meer onderzoek is gedaan, matrassen uit containers altijd een aantal dagen goed geventileerd moeten worden, vooral als het om baby- en kindermatrassen gaat. Zij pleit voor een sticker op matrassen uit containers.
Laurens Tersteeg werd in november 2008 doodziek door gifgas uit een container met pinda’s. Hij belandde met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis. Hij zit nog steeds ziek thuis met chronische vermoeidheidsverschijnselen en astma. Hij is de vijftiende in de rij werknemers die zich tot nu hebben gemeld als slachtoffer van de gifcontainers het afgelopen jaar.
Ongedierte
Tersteeg opende wekelijks containers met pinda’s. Hij wist dat het gif fosfine in deze containers kon zitten. Fosfine wordt vaak bij pinda’s en andere levensmiddelen in containers aangebracht om insecten en ongedierte te bestrijden. Daarom kreeg Tersteeg van zijn werkgever gedurende een middag instructies hoe hij de containers vooraf kon meten op gif en hoe hij verder moest handelen.
Zelf denkt Tersteeg dat hij onwel is geworden door het meten van een container met hoge concentraties van het gif erin. De KLPD doet momenteel onderzoek naar de toedracht en acht het waarschijnlijker dat Laurens ziek is geworden bij het afvoeren van de gifresten uit de containers. In de containers liggen zakjes waar het gif gedurende de zeereis langzaam uit dampt. Tersteeg moest deze gifresten uit de binnengekomen containers weghalen en afvoeren.
Gevaarlijk
Laurens Tersteeg concludeert in een interview dat hij te beperkte instructies heeft gekregen om zijn werk op een veilige manier te kunnen uitvoeren. Ook het bedrijf bevestigt achteraf dat er gevaarlijke situaties voor het personeel zijn geweest en dat het door schade en schande wijzer is geworden. Volgens de directeur kón zijn bedrijf destijds niet goed op de hoogte zijn van de gevaren, vanwege gebrekkige informatievoorziening. Het Openbaar Ministerie voert momenteel een strafrechtelijk onderzoek uit.
Samenstelling en regie: Dirk Bayens
Research: Marieke van Santen
Eindredactie: Kees Driehuis
Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Gifcontainers is uitgezonden op zondag 1 maart door de VARA en de NPS.