Uitzending
Zembla - Operatie stilzwijgen

Operatie stilzwijgen

Zembla

5-4-2009

| 1319 x bekeken | 0 reacties
8
Het UMC St Radboud heeft voor ouders met vragen over de ontwikkelingen binnen het Kinderhartcentrum een speciaal telefoonnummer geopend.
Dit nummer is 06-11515738.

Ziekenhuizen waar fouten worden gemaakt zwijgen daar meestal over, ook als patiŽnten gevaar lopen. Artsen houden meestal hun mond als ze zien dat collegaís hun werk niet goed doen. De controlerende instantie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, is vaak te laat met een onderzoek en grijpt zelden in. Artsen controleren elkaar en de inspectie voert alleen een papieren controle uit.

In ZEMBLA geen nieuwe medische missers, maar wel het verzwijgen daarvan, waardoor slechte specialisten en ziekenhuisafdelingen soms jarenlang kunnen doorgaan zonder dat iemand er iets aan doet.

Arts in opleiding J. Bonte merkt in de praktijk dat je beter kunt zwijgen over je collegaís. Tijdens zijn opleiding doen ernstige verhalen de ronde over een chirurg in het Radboud Ziekenhuis. Bonte schrijft een brief naar de Raad van Bestuur van het Radboud en naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie laat pas anderhalf jaar later iets van zich horen en zegt niets meer te kunnen doen.

Niet goed onderzocht
De huidige voorzitter van het Radboud Ziekenhuis, E. Lohman, geeft in ZEMBLA toe dat de chirurg zijn achterwacht niet goed vervuld heeft en dat de overige kritiek op deze chirurg niet goed is onderzocht. De specialist is inmiddels niet meer werkzaam in Nijmegen, maar in BelgiŽ. Hij is onder druk van gesprekken zelf vertrokken.

Als de vrouw van Hans Terbach overlijdt na een eenvoudige operatie, probeert hij uit te zoeken wat er precies mis is gegaan. Maar niet alleen het ziekenhuis zwijgt over de fouten die er gemaakt zijn, ook de inspectie - de aangewezen instantie om dergelijke fouten te onderzoeken - werkt niet mee om uit te zoeken wat er is gebeurd. De arts die de fout heeft gemaakt, werkt nog steeds in hetzelfde ziekenhuis.

Inspectie grijpt laat in
Cor Lem ervaart wat er gebeurt als je bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg aanklopt en meldt dat er ernstige ruzie is in een ziekenhuis, waardoor patiŽnten gevaar lopen. Je verwacht dat de inspectie je serieus neemt, maar dat gevoel heeft Lem allerminst. De inspectie heeft alleen navraag gedaan bij de directie van het ziekenhuis. Deze ontkende de problemen. De inspectie ging weer over tot de orde van de dag en sloot het dossier. Ruim een jaar later blijkt dat Lem gelijk had en dat er al 25 jaar ruzie was. Dan pas grijpt de inspectie in.

ZEMBLA laat zien waartoe al het zwijgen van specialisten en ziekenhuizen kan leiden en dat uiteindelijk de patiŽnt de dupe is.

Research: Sanne Boer
Samenstelling en regie: Nicolien Herblot
Eindredactie: Kees Driehuis

Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Operatie stilzwijgen is uitgezonden op zondag 5 april door de VARA en de NPS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee