Weggepest
15-2-2009
| 2886 x bekeken | 0 reacties
Nederland is een pestland. Pesten op het werk lijdt tot veel verzuim en kost onze samenleving ongeveer 1,5 miljard euro per jaar. 650.000 mensen geven aan regelmatig het slachtoffer te zijn van pesterijen. In de helft van alle gevallen is de leidinggevende betrokken bij het pesten. In de ZEMBLA-aflevering ‘Weggepest’ komen slachtoffers èn pesters aan het woord over ongewenste omgangsvormen.
Volgens onderzoek van TNO wordt er in Nederland veel meer gepest op het werk dan in andere Europese landen. Van 100.000 mensen wordt zelfs structureel het leven zuur gemaakt. Deze mensen worden daarna vaak depressief of ziek. De Arbo-wet van 2007 verplicht leidinggevenden te zorgen voor een veilige werkplek voor iedereen, met procedures en goede afspraken over omgangsvormen. Seksuele intimidatie, discriminatie en pesten zijn strafbaar. De Arbeidsinspectie controleert daar op. Ondanks die wet komt pesten veel voor.
Schofferen
In ZEMBLA vertelt een slachtoffer hoe de leidinggevende hem op vergaderingen schoffeerde, zijn e-mail controleerde, hem beschuldigde van het maken van kopieën voor eigen gebruik en van andere kleine dingen. "Die werden allemaal tegen me gebruikt alsof ik slecht functioneerde. Maar het tegendeel was waar, ik verzette veel werk voor mijn afdeling en was geliefd onder collega’s. Ik was misschien te kritisch en door mij te pesten probeerde mijn afdelingshoofd mij er uit te werken."
Pestgedrag lijdt tot ruim vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Mensen die gepest worden, verzuimen gemiddeld drie keer meer dan hun collega’s. ZEMBLA spreekt ook met de pesters. Vaak zijn dat de leidinggevenden en die zijn altijd sterker dan hun ondergeschikten. Ze worden bij conflicten eerder geloofd. Pesters hebben vaak narcistische trekken, zijn op macht uit en kunnen zich slecht verplaatsen in de mensen die ze iets aandoen.
Research en samenstelling: Hans van Dijk en Gilles Frenken
Eindredactie: Kees Driehuis
Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Weggepest is uitgezonden op zondag 15 februari door de VARA en de NPS.