Verzekerd van ellende
8-2-2009
| 2105 x bekeken | 0 reacties
Verzekeringsmaatschappijen zoeken bij grote schade vaak naar redenen om niet te hoeven uitkeren. Pas na een jarenlange strijd lukt het de slachtoffers om alsnog het geld te krijgen waar ze recht op hebben. Schade-expert A. Coolen: "Verzekeraars zijn niet te vertrouwen. De experts met wie ze werken zijn vaak subjectief en kijken vooral hoe ze de verzekeraars kunnen helpen zodat ze niet uit hoeven te betalen."
In ZEMBLA vertellen insiders uit de verzekeringswereld dat zij ervoor zorgden dat er zo min mogelijk schadeclaims werden uitgekeerd aan verzekerden. ‘Daarvoor zocht ik altijd naar experts van wie ik zeker wist dat ze kritisch tegenover de verzekerden zouden staan’, aldus oud-schadebehandelaar C. Langereis.
Nederlanders zijn de best verzekerde mensen ter wereld. Gemiddeld betaalt een Nederlands huishouden 4.500 euro per jaar aan verzekeringspremies.
J. Puister dacht ook dat hij goed verzekerd was toen zijn huis anderhalf jaar geleden tot de grond toe afbrandde. De verzekeringsmaatschappij Univé weigert echter de schade te vergoeden, omdat de schade-experts vinden dat de schuld van de brand bij Puister ligt.
ZEMBLA laat zien dat deze door Univé ingeschakelde schade-experts voor een bedrijf werken dat volledig in het bezit is van Univé. De experts zijn dus niet onafhankelijk.
Gebroken rug
R. van Heijnsbergen brak vijf jaar geleden haar rug. Haar verzekeraar Swiss Re, waar haar arbeidsongeschiktheidsverzekering loopt, wil niet betalen. De experts, keuringsartsen en arbeidsdeskundigen van Swiss Re vinden dat Van Heijnsbergen wel weer kan werken. Maar onafhankelijke artsen en deskundigen keuren Van Heijnsbergen voor 100% af. Swiss Re schakelt zelfs een detectivebureau in om de privézaken van Van Heijnsbergen te checken. Hoogleraar strafrecht T. de Roos pleit voor wetgeving die verzekeraars verbiedt om met dit soort detectivebureaus samen te werken.
Als een verzekeraar in Nederland te kwader trouw is, sta je alleen in de strijd. Dat moet veranderen, vindt de Roos. Hij pleit voor wetgeving zoals in de Verenigde Staten. Daar bestaat een wet die verzekeraars die te kwader trouw werken bestraft. Als slachtoffer krijg je dan niet alleen het schadebedrag, maar ook de volledige advocaatkosten vergoed. De verzekeraar krijgt zelfs een boete als bewezen is dat er sprake is van ‘bad faith’, moedwillig de zaak vertragen.
Samenstelling & regie: Jos van Dongen
Research: Manon Blaas
Eindredactie: Kees Driehuis
Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Verzekerd van ellende is uitgezonden op zondag 8 februari door de VARA en de NPS.