Uitzending
Yacht Vision - Woudsend - Loosdrecht

Woudsend - Loosdrecht

Yacht Vision

25-4-2009

| 1959 x bekeken | 0 reacties
8
De zon schijnt volop en het vaarseizoen is weer begonnen! De boot kan uit de winterstalling gehaald en klaar worden gemaakt om dit seizoen weer mooie routes te varen.

Vivian vaart deze week samen met bn-er Chiel van Praag een vaarroute van Woudsend naar Loosdrecht. Deze tocht leggen zij af in de Antaris Connery 29.

Woudsend
De route begint in het plaatsje Woudsend. Kenmerkend voor Woudsend zijn haar twee molens, De Jager en 't Lam. t Lam is een korenmolen uit de zeventiende eeuw, de houtzaagmolen De Jager dateert uit 1719 en is een typische Friese molen.

De doorgaande vaart door Woudsend, de Ee, was vroeger een deel van de belangrijke verbindingsroute tussen Leeuwarden, Sneek en het IJsselmeer. Nadat het Prinses Margrietkanaal was gegraven, kwam Woudsend aan rustiger vaarwater te liggen. Het ontwikkelde zich tot een gezellig watersportdorp, dat zijn charme van vroeger heeft behouden. De historische panden in het centrum herinneren aan een rijk handels verleden. Nu vind je er vele leuke en gezellige winkels.

Lemmer
Na Woudsend bereik je Lemmer, waar je de sluis door het IJsselmeer op gaat. Het leuke van deze sluis is dat je daar een paar terrasjes hebt die zo uitkijken op de sluis. Hier kun je lekker in het zonnetje genieten van alle fantastisch boten die komen.

Vecht
Via de Vecht bereik je de Loosdrechtse plassen. In de middeleeuwen was de Vecht een zeer belangrijke scheepvaartverbinding tussen de voormalige Zuiderzee, vanwaar Noord-Europa bereikt kon worden, en de Rijn die toegang gaf tot Duitsland.

In de 17e (gouden)eeuw, lieten succesvolle Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen bouwen. Veel van deze gebouwen zijn tijdens de economische malaise aan het begin van de 19e eeuw verkocht en gesloopt, maar panden zoals Goudestein bestaan nog wel. Vanaf het water kun je heerlijk genieten van deze panden.

Loosdrecht
Loosdrecht ligt op de grens van t Gooi en Utrecht. Het is een idyllisch watersportgebied en kent vele mogelijkheden om een of dagje uit tot een succes te maken. De vijf aan elkaar verbonden plassen bieden 3600 hectare fantastisch watersportplezier.

Deze uitzending van het programma Yacht Vision met de titel Woudsend - Loosdrecht is uitgezonden op zaterdag 25 april door RTL4. Te gast was Chiel van Praag. De presentatie was in handen van Marilou le Grand en Epco Ongering.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie