Uitzending
Yacht Vision - Maaseik - Thorn

Maaseik - Thorn

Yacht Vision

11-4-2009

| 1664 x bekeken | 0 reacties
8
Vivian begint haar vaarroute net over de grens: in België! Vanuit het Belgische Maaseik vaart Vivian met de ComfortShip Starline 1761 via Stevensweert naar de eindbestemming Thorn.

Maaseik
Maaseik is een stad in de provincie Limburg in België. Ze telt ruim vier en twintig duizend inwoners, waarvan drieduizend niet-Belgen. De geschiedenis van Maaseik gaat terug tot aan de zevende eeuw. Die oude historie vind je vandaag de dag terug in het stadje. Naast alle historie heeft de stad nog meer bezienswaardigheden, maar waar Maaseik écht om bekend staat zijn wafeltjes: de zogenaamde knapkoek.

Als je wegvaart uit Maaseik, vaar je de maas op. Het grappige is, dat als je de ene kant op kijkt, zie je België en als je de andere kant op kijkt, zie je Nederland.

Stevensweert
Onderweg naar eindbestemming Thorn, kom je langs een bijzonder plaatsje: Stevensweert. Dit is een vestingstadje en maakt samen met het naastgelegen dorpje Ohé en Laak deel uit van het zogenaamde ‘eiland in de maas’. Het oorspronkelijke dorp werd tijdens de tachtigjarige oorlog door de Spanjaarden omgebouwd tot vestingstad. Tegenwoordig herken je die historie nog steeds aan de rechte geometrische straten en de vele ouderwetse gebouwen in het centrum.

Thorn
Het witte stadje Thorn dankt zijn naam aan de wit gepleisterde huisjes en authentieke monumentale panden uit de 15e en 16e eeuw. Ze zijn wit gekalkt om de dichtgemetselde ramen te camoufleren die het gevolg zijn van een belasting op glas in vroegere tijden. Het straatbeeld wordt ook bepaald door intieme hofjes, bochtige weggetjes en traditionele bestratingen van Maaskeien, waarin uitzonderlijke mozaïeken zijn gelegd.

Deze uitzending van het programma Yacht Vision met de titel Maaseik - Thorn is uitgezonden op zaterdag 11 april door RTL4. De presentatie was in handen van Marilou le Grand en Epco Ongering.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!