Uitzending
Yacht Vision - Kampen - Elburg

Kampen - Elburg

Yacht Vision

18-4-2009

| 1719 x bekeken | 0 reacties
8
Vivian vaart met de Maril 950 van de ene Hanzestad naar de andere. De vaarroute start in Kampen en gaat, via het ketelmeer en de prachtige natuur in de ijsseldelta richting Elburg, waar de route eindigt.

Kampen
Kampen ligt aan het uiteinde van de ijssel, in de kop van overijssel. Het stadje heeft bijna 50.000 inwoners. In de 13e eeuw ontwikkelde Kampen zich tot de machtigste handelsstad van de Lage Landen en sloot zich later ook aan bij de Hanze, een machtig handelsverbond. Het stadje heeft dan ook een typerende binnenstad met veel oude panden.

Ijsseldelta
De route gaat recht op de monding van de Ijssel af, het hart van de Ijsseldelta. Deze rivierdelta wordt in typisch kampens dialect ‘het kattengat’ genoemd. Vroeger kon de rivier nog vrij de Zuiderzee instromen. Het aanleggen van de afsluitdijk zorgde ervoor dat het water dat van de Ijssel afstroomt niet gemakkelijk meer weg kon. Om de rivier wat te verbreden en de doorstroming te bevorderen zijn een aantal eilandjes opgespoten, en zo is de rivierdelta ontstaan.

Ijsseloog
De route gaat vervolgens langs de Ramspol richting het Ijsseloog. Deze laatste is een uniek project in Nederland: een slipdepot. Het ketelmeer is behoorlijk vervuild op de bodem en men is druk bezig om alles schoon te maken. Het slipdepot is de plek waar het afval naartoe gaat. Deze constructie heeft een doorsnede van 1000 meter en is 45 meter diep: genoeg ruimte voor slip.

Elburg
Na het mooie vaargebied van het Vossemeer en het passeren van de Roggebotsluis eindigt deze vaarroute in Elburg. Dit was ooit een rustiek vissers- en handelsplaatsje aan de Zuiderzee.
Na eeuwenlang geteisterd te zijn geweest door overstromingen wordt besloten dat het stadje moet worden verplaatst. Vooral de architectuur van het ‘nieuwe’ stadje (bouw 1392 tot 1396) is opmerkelijk. Je ziet van bovenaf een rechthoekig dambordachtig patroon. Het verplaatsen van de kerk gebeurde pas in 1397. Op dat moment is slechts nog plaats in de hoek van de nieuwe stad en dus is Elburg een van de weinige oude steden waar de kerk niet centraal maar aan de rand staat.

Deze uitzending van het programma Yacht Vision met de titel Kampen - Elburg is uitgezonden op zaterdag 18 april door RTL4. De presentatie was in handen van Marilou le Grand en Epco Ongering.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee