Uitzending
Yacht Vision - Stavoren - Hindeloopen

Stavoren - Hindeloopen

Yacht Vision

2-5-2009

| 1383 x bekeken | 0 reacties
8
Vivian vaart samen met Willem Bootsma in de Waterspoor 630. Willem woont al zijn hele leven in Friesland en maakt al jaren tochten over de Friese wateren. De tocht van vandaag begint in Stavoren, waarna koers wordt gezet richting Hindeloopen.

Stavoren
Stavoren ligt aan het IJsselmeer en heeft een directe verbinding met de Friese meren. Het is Friesland’s oudste stad en één van de Elfsteden. Een ideale plek voor watersporters die ook van cultuur en natuur willen genieten.

Oude Stavoren
Het centrum van Stavoren is het startpunt van deze vaarroute. Want voordat je het mooie landschap met zijn vaarten en meren gaat verkennen moet je natuurlijk eerst een verse haring hebben geproefd. Het oude Stavoren is ontstaan op een knooppunt van water- en landwegen, waarbij de graan- en vishandel eeuwen lang een belangrijke rol speelde. Aan het einde van de Middeleeuwen raakte het stadje in verval. De haven verzandde en bij de graanhandel speelde Stavoren geen rol van betekenis meer.

Vrouwtje van Stavoren
Op dit feit is het verhaal 'Vrouwtje van Stavoren' gebaseerd: een rijke koopmansvrouw stuurde haar schipper erop uit om het meest kostbare op de wereld voor haar te halen. Na lang zoeken kwam haar man terug met graan. Woedend riep zijn vrouw dat hij de graan in zee moest dumpen. Een voorbijganger voorspelde dat ze hierdoor in de bedelstand zou raken. De rijke vrouw gooide haar gouden ring in zee en riep: "Net zo min dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen." Niet veel later kwam één van haar dienaren naar haar toe met een gevangen vis, met in de maag haar eigen gouden ring. Alle schepen vergingen en de rijke vrouw had niets meer over. Sinds 1969 staat in Stavoren een standbeeld van het vrouwtje.

Hindeloopen
Ook Hindeloopen is een van de Friese Elfsteden. Vanaf het water heb je mooi zicht op deze stad. En nog mooier aan Hindeloope is dat je daar prachtig met je sloep midden door het centrum kan varen.

Bezienswaardigheden
Ondanks dat het een klein stadje zijn er veel bezienswaardigheden zoals de Westertoren, de Hervormde kerk en het voormalig stadhuis. Vivian en Willem willen een bezoekje brengen aan het schaatsmuseum en meren daarvoor aan, aan de speciale bezoekerssteiger.

Friese Schaatsmuseum
In het karakteristieke pand is het eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Het museum bewaart de grootste schaatscollectie. Daarnaast zijn er werkplaatsjes te zien zoals een smederij, lakkerij en houtbewerking en een unieke verzameling sleden en tegels. Verder is er een gehele eigen afdeling gericht op de Friese Elfsteden.

De presentatie was in handen van Marilou le Grand, Epco Ongering en Vivian Slingerland. Deze uitzending van het programma Yacht Vision met de titel Stavoren - Hindeloopen werd uitgezonden op zaterdag 2 mei door RTL4.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!