Uitzending
Rondom 10 - Hulde aan de gulden

Hulde aan de gulden

Rondom 10

15-5-2010

| 1313 x bekeken | 0 reacties
7
Door de euro hebben in financiële nood-verkerende landen als Griekenland de rest van Europa in de tang. En dus hebben de EU en het IMF een noodfonds gevuld met het astronomische bedrag van 720 miljard euro. Nederland heeft 26 miljard gestopt in de stroppenpot die moet voorkomen dat noodlijdende eurolanden failliet gaan en de rest van de Europese Unie (EU) en de euro met zich meeslepen, de afgrond in.

Maar zien we ooit nog wat terug van de miljarden euro’s uit het noodfonds, die formeel als leningen worden verstrekt? Of kunnen de rijkere EU-landen fluiten naar hun centen? Moet rijk Europa arm Europa niet op zijn minst gewoon net als een bank keihard om onderpand vragen? Griekenland een lening, maar dan wel in ruil voor een eiland of de Akropolis. Of is het ook zelfs dan een kwestie van tijd voordat de zogenaamde ‘knoflookeconomieën’ instorten en ook de Nederlandse polder meesleuren in de val? Moeten we niet eerst onze eigen problemen oplossen voor we Europa’s zwakkere broeders te hulp schieten? Want hebben deze landen de misère niet aan hun eigen wanbeleid te danken? Moeten we nog wel vast houden aan de euro?

De munt is de afgelopen waarde enorm in waarde gedaald ten opzichte van de euro en vormt inmiddels de Achilleshiel van de EU. De roep om terugkeer van de gouwe ouwe gulden zwelt aan: hulde aan de gulden, weg met de euro. Maar kan dat wel? En wat zijn dan de gevolgen voor ons land?

In Rondom 10 een debat met Europeanen en economen over een dreigend failliet van Europa en de euro.

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Hulde aan de gulden is uitgezonden op zaterdag 15 mei door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie