Het internationale handelsverdrag met
Canada, CETA, is al ruim twee jaar actief. Het zorgt ervoor dat er meer en goedkopere producten in de Europese winkels liggen. Maar er zijn ook zorgen. Binnenkort wordt er in de Tweede Kamer gestemd over CETA en een aantal nieuwe onderdelen die horen bij het verdrag. Eén van die onderdelen is het International Court System, ICS. Als de Nederlandse overheid na de bekrachtiging van het handelsverdrag beslissingen neemt die het maken van winst van bedrijven belemmert, kunnen die bedrijven dit aanvechten via dit ICS, met grote claims tot gevolg. Kunnen wij dan ook miljoenenclaims tegemoetzien van bedrijven zoals al in andere landen gebeurt?
Het is 1 januari 2020. Een grote brand in Zoetermeer bij een opslagbedrijf. De opslagruimtes van zo'n negenhonderd mensen kunnen niet ontsnappen aan de vlammen. Inboedel, erfstukken, sieraden, dierbare spullen, allemaal weg, zonder dat de eigenaren er nog een blik op mogen werpen. Niemand mag van het opslagbedrijf bij zijn opslagruimte om te controleren of er nog wat te redden valt. Tot overmaat van ramp is het bedrijf zonder overleg aan het ruimen geslagen.
Al achttien jaar krijg je huishoudelijke hulp via je gemeente, omdat je ziek bent. Dan ontvang je een brief van de gemeente dat je een formulier moet invullen om de huishoudelijke hulp te verlengen. Je huidige contract eindigt namelijk bijna. Maar vervolgens wordt het stil en komt de huishoudelijke hulp niet opdagen. Al maanden zit je in een vies huis en het lukt maar niet om door te dringen tot de gemeente of de instelling die voor de gemeente de zogenaamde Wmo uitvoert.
De presentatie was in handen van
Antoinette Hertsenberg. Deze uitzending van het programma Radar werd uitgezonden op maandag 10 februari door AVROTROS.