Uitzending
Profiel - Frank Boeijen

Frank Boeijen

Profiel

28-1-2009

| 2976 x bekeken | 0 reacties
8
Leven en carričre
In KRO’s Profiel schetst Fons de Poel het leven en de carričre van de zanger Frank Boeijen. Begin jaren tachtig veroverde de Nijmeegse popartiest met zijn Frank Boeijen Groep met nummers als 'Zwart wit' en 'Kronenburg Park' de hitparades, inmiddels geldt hij als zanger die in een melancholiek oeuvre van honderden nummers tekstueel en muzikaal steeds meer in zichzelf is afgedaald.

Met muziek opgegroeid
Boeijen beschrijft in Profiel hoe hij als jongste telg in een gezin van tien kinderen al jong met muziek opgroeide, “melodieën die letterlijk door de muren van mijn kinderkamer drongen en zich als het ware in mijn schedel hebben vastgezet”.

Van verlegen jongen naar popidool
Vrienden en collega’s vertellen in Profiel hoezeer de zanger moeite had met de enorme populariteit die hij als popidool verwierf. “Frank is in de kern een verlegen jongen”, zegt Gerard Boeijen, zijn oudste broer. “Hij was doodsbang voor alle gekte rond zijn persoon. Hij is ook een paar keer verhuisd om aan al die aandacht van fans te ontsnappen.”

Vrienden en bekenden over Boeijen
In Profiel beschrijven mensen die hem van nabij kennen de artistieke weg die Frank Boeijen in drie decennia aflegde. Een zanger die een hele ambiance van beroemdheid en idolatrie van zich af wierp om in de intimiteit van het theater feitelijk zijn levensverhaal te bezingen. “Hij staat volledig ten dienste van zijn muziek”, zegt radiomaker Frits Spits. “Het zou mij niet verbazen als hij de pijn van het leven opzoekt om er muziek van te kunnen maken.” Spits, die Boeijen in al die jaren intensief volgde, noemt hem ‘op afstand de beste popcomponist van Nederland’. “Zijn melodieën zijn een warme jas waarin zijn teksten wonen.”
Mathilde Santing, zangeres die veel met hem op het podium stond, zegt dat Frank Boeijen “zijn eenzaamheid als het ware omhelst. Dan is het geen vijand meer, dan wordt het een vriend”.

Deze uitzending van het programma Profiel met de titel Frank Boeijen is uitgezonden op woensdag 28 januari door de KRO, de IKON en Human. Te gast waren Mathilde Santing en Frits Spits.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie