Uitzending
Profiel - Poncke Princen

Poncke Princen

Profiel

11-2-2009

| 2399 x bekeken | 0 reacties
7
Held en verrader
Profiel reconstrueert het bewogen leven van Jan ‘Poncke’ Princen. De man die in 1948 deserteert uit het Nederlandse leger en overloopt over naar de vijand, de Indonesiërs die voor hun onafhankelijkheid vechten.

Overloper
“Wat zouden deze Duitsers lachen als ze alles wisten wat hier gebeurt. Een betere triomf van hun methode is nauwelijks denkbaar”, schrijft hij in die tijd in een brief aan zijn familie.
Princen neemt uiteindelijk de wapens op tegen de Nederlanders. In de bergen van Oost Java leidt hij een guerrilla eenheid en vecht tegen zijn voormalige collega militairen. Reden waarom hij tot op de dag van vandaag gehaat wordt door de meeste Indië veteranen. “Een gemene overloper”, noemt een oud veteraan hem in Profiel.

Mensenrechten
In Nederland wordt de deserteur tot persona non grata verklaard. Maar in Indonesië wordt Princen onderscheiden als verzetsheld. Na de oorlog zet hij zich in zijn nieuwe vaderland in voor de mensenrechten en groeit uit tot een luis in de pels van de nieuwe machthebbers. Het levert hem jarenlange gevangenisstraffen op. “Hij kende de risico’s maar hij nam ze bewust. In naam van de humaniteit en de vrijheid. Een moedige man die stond voor z’n principes”, zo beschrijft een Indonesische advocaat Princen.

Witte guerrilla
Profiel filmde in Indonesië in de streek waar Princen als ‘witte guerrilla’ tegen de Nederlanders vocht en sprak met z’n oude strijdmakkers, z’n weduwe, mensenrechtenactivisten en anderen die hem van nabij hem meegemaakt.

De presentatie was in handen van Eva Jinek. Deze uitzending van het programma Profiel met de titel Poncke Princen werd uitgezonden op woensdag 11 februari door de KRO, de IKON en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie