Uitzending
Profiel - Ahmed Marcouch

Ahmed Marcouch

Profiel

3-12-2008

| 2312 x bekeken | 0 reacties
7
Hij is misschien wel de bekendste lokale politicus van Nederland: Ahmed Marcouch, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. De wijk waar Mohammed B. en Samir A. opgroeiden en die in 2007 in het nieuws kwam door de rellen rond het politiebureau waarbij een dode viel. Wie is de ‘Sheriff van Slotervaart’, wat drijft hem en waar voelt hij zich thuis?

Uit het niets
De idealen van Ahmed Marcouch werden bij uitstek gevormd door zijn persoonlijke geschiedenis. PvdA-leider Wouter Bos noemt hem in Profiel dan ook ‘een klassieke sociaal democraat’. Bos: “Net als Aboutaleb. Jongens bij wie het politieke verhaal ook het verhaal van hun eigen leven is.”

Dat leven begon voor Ahmed Marcouch in het noorden van Marokko waar hij tot zijn tiende woonde. Daarna haalde zijn vader - die als gastarbeider in Nederland woonde - hem naar Amsterdam. Zijn vader stelde hoge eisen aan de jonge Ahmed. “Mijn vader begreep nooit hoe het nou kon dat wij na twee jaar basisschool nog geen belastingformulier konden invullen”, zegt Marcouch.

Toch is juist die aanvankelijke achterstand bepalend geweest voor zijn latere succes, zegt zijn goede vriendin Fatima Elatik, wethouder van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg: “Hij is echt de zoon van een migrant. Je komt uit het niets en van niets moet je iets maken. Dat hebben onze ouders ook gedaan, die waren helemaal niet opgeleid en hebben een leven opgebouwd voor ons.”

In gesprek
Verschillende goede vrienden, oud-collega’s en politici schetsen in Profiel een beeld van een self made man die tijdens zijn tijd als politieman in Amsterdam uitgroeide tot een onconventionele bruggenbouwer. Dankzij de aanpak van Marcouch in het politiebureau in de Balistraat bleven opstootjes met de Marokkaanse gemeenschap vrijwel uit in Amsterdam, zegt zijn oude districtschef Gerard Huizer van Rhenen. “Hij werkte altijd verbindend. Was veel in gesprek met mensen van Marokkaanse achtergrond. En hij informeerde ons hoe het werkte in de Marokkaanse samenleving.” Na de moord op Theo van Gogh ontpopte Marcouch zich tot woordvoerder van de Islamitische gemeenschap in Nederland. Volgens zijn vriend en oud-collega Abder Tonouh valt het belang van Marcouch’ rol in die dagen moeilijk te overschatten: “Ik denk dat hij één van de redenen is geweest dat die moord niet tot een hele grote rel heeft geleid in Amsterdam.”

Integratie
Nu hij twee jaar als stadsdeelvoorzitter in de Amsterdamse wijk Slotervaart actief is, is de criminaliteit er met vijftig procent gedaald. Marcouch richt zich nu meer en meer op de integratie van jonge moslimkinderen in het openbaar onderwijs. “We moeten investeren in het ontwikkelen en bouwen van Nederlandse burgers. Burgers die weten wat hun rechten zijn, maar zeker ook wat hun plichten zijn en die ook een verbondenheid voelen met Nederland.”

Deze uitzending van het programma Profiel met de titel Ahmed Marcouch is uitgezonden op woensdag 3 december door de KRO, de IKON en Human. Te gast was Wouter Bos.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie