Uitzending
Pauw - 12-5-2015

12-5-2015

Pauw

2638 x bekeken | 0 reacties
5
Heel Nederland zag hoe Tarik Z. in januari met een nepvuurwapen zendtijd eiste bij de NOS. Vandaag stond hij voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Het achtuurjournaal ging op 29 januari niet door en de beelden waarin Z. door de politie werd overmeesterd gingen de hele wereld over. Wat ging er mis op die bewuste avond in januari? In Pauw bespreken we de zaak met rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman, die aanwezig was in de rechtbank, en Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws.

De hoogbejaarde Dorothy Murphy dreigt uitgezet te worden naar Amerika. De IND weigert haar namelijk een verblijfsvergunning te verstrekken.

Murphy was vermagerd, vervuild en in de war toen haar familie haar in de zomer aantrof in haar huis in New York. Dochter Susan Verhoeven besloot haar 86-jarige moeder Dorothy daarom mee te nemen naar Nederland. Maar nu loopt haar toeristenvisum af en moet de hoogbejaarde vrouw terug naar New York, waar niemand voor haar kan zorgen. Vanavond vertellen Dorothy Murphy, dochter Susan Verhoeven en schoonzoon Rob Verhoeven hun verhaal.

Adriaan van Dis heeft de Libris Literatuur Prijs gewonnen. De jury noemde zijn boek ‘emotioneel zonder pathetisch te worden’. ‘Ik kom terug’ gaat over de verhouding met zijn moeder, die bijna 100 jaar oud werd. Na een leven lang zwijgen begon ze ineens te praten, over drie oorlogen, verraad en liefde. Hij mocht het opschrijven, maar onder één voorwaarde: hij moest haar een zachte dood bezorgen. Hoewel het boek op zijn moeder is gebaseerd bestaat een groot gedeelte van het boek uit fictie. Hoe reageerde zijn omgeving op het boek? Adriaan van Dis geeft antwoord in Pauw.

Vanavond om 12.00 uur Nederlandse tijd wordt een terdoodveroordeelde in Texas geëxecuteerd. Journaliste Linda Polman volgde jarenlang Europese vrouwen die hun lot hartstochtelijk verbinden met terdoodveroordeelden in de Verenigde Staten. Vandaag komt haar boek Death Row Dollies, leven met de doodstraf uit. Petra de Jong correspondeerde vijftien jaar met moordenaar Jamie McCoskey en was bij zijn executie in november 2013.

In deze uitzending van Pauw waren Linda Polman en Adriaan van Dis te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw. Deze uitzending van het programma Pauw werd uitgezonden op dinsdag 12 mei door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie