Uitzending
Op1 - 9 april 2024

9 april 2024

Op1

9-4-2024

| 327 x bekeken | 0 reacties
4
Sylvana IJsselmuiden, Anne-Goaitske Breteler en Aant Jelle Soepboer over de 18 miljoen die het kabinet uittrekt voor de Friese taal
Deze week tekende minister Hugo de Jonge in Sneek de nieuwe Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer. Het resultaat: 18 miljoen euro om de Friese taal te redden. Vanavond schuiven drie trotste Friezen aan bij Op1; Sylvana IJsselmuiden, Anne-Goaitske Breteler en Aant Jelle Soepboer. Samen met hen bespreken we het belang van de Friese taal.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens doet Zwitsers klimaatbeleid op de grondvesten schudden
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) stelt in de zaak tegen de Zwitserse regering dat er mensenrechten worden geschonden als er te laks klimaatbeleid wordt gevoerd. Deze beslissing van het Hof in Straatsburg kan een belangrijk precedent vormen voor toekomstige zaken. Wat betekent dat voor ons in Nederland? En wat betekent dit voor Europa? Vanavond te gast bij Op1 directeur en oprichter van Urgenda Marjan Minnesma en Tweede Kamerlid Henk Veerman (BBB).

Nathan van Hooydonck over zijn nieuwe rol naast de weg
De carrière van wielrenner Nathan van Hooydonck stond met één klap stil. Door een hartstilstand achter het stuur raakte de meesterknecht van Wout van Aert en Jonas Vingegaard betrokken bij een zwaar auto-ongeluk en moest hij de fiets noodgedwongen vaarwel zeggen. Nu is hij terug als helper van zijn team. Op de weg werd naast de weg. Bidons halen werd bidons aangeven. Hoe beleeft deze meesterknecht zijn nieuwe rol? Daarover vanavond in Op1 Nathan van Hooydonck.

In deze uitzending van Op1 was Marjan Minnesma te gast. De presentatie was in handen van Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen, Giovanca Desire Ostiana, Welmoed Sijtsma, Fidan Ekiz, Jeroen Pauw, Jort Kelder, Nadia Moussaid en Sven Kockelmann. Deze uitzending van het programma Op1 met de titel 9 april 2024 werd uitgezonden op dinsdag 9 april door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie