Uitzending
Op1 - 27 maart 2020

27 maart 2020

Op1

27-3-2020

| 526 x bekeken | 0 reacties
5
Vandaag zijn er in totaal 8603 bevestigde besmettingen met het coronavirus. 546 mensen zijn aan de gevolgen overleden. Het RIVM zegt zelf het volgende over de nieuwe cijfers: 'Het aantal gemelde mensen dat is overleden aan COVID-19 neemt landelijk nog steeds toe. Het aantal gemelde nieuwe ziekenhuisopnames en Intensive Care opnames lijkt wat minder snel toe te nemen.' Het coronavirus wordt niet alleen overgebracht door middel van niezen, ook via praten kan het virus worden verspreid. De anderhalve meter afstand is daarom van cruciaal belang, zegt viroloog Ab Osterhaus, die door sommige wetenschappers en journalisten wordt weggezet als dissidente paniekzaaier. Zaait hij inderdaad paniek of heeft hij een profetische blik?

Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma is de nieuwe speciaal coronagezant. Zijn belangrijkste taak? Het tekort aan coronatests moet zo snel mogelijk worden weggewerkt. Hoe wil Sijbesma dit voor elkaar te krijgen? Hij is te gast.

In de meeste gemeenten gaan deze en volgende week de loketten open waar zzp'ers die door de coronacrisis hun inkomsten kwijt zijn, een uitkering kunnen aanvragen. Staatssecretaris Tamara van Ark legt uit hoe het werkt.

De coronamaatregelen van anderhalve meter afstand en een verbod op grote bijeenkomsten komen hard aan bij mensen die afscheid moeten nemen van hun naasten en geliefden. Een select groepje mag bij uitvaarten aanwezig zijn. Er wordt ook meer gebruik gemaakt van videoverbindingen, om zo toch een laatste eer te kunnen bewijzen. Uitvaartbegeleidster Simone Remmen doet er alles aan om in deze rare tijd een waardig afscheid te organiseren.

De 95-jarige Mien, moeder van Albertine Roffelsen-Savelkouls, is deze week overleden. Met behulp van familie en de gemeenschap in Appelterm, waar Mien zeer geliefd was, wist Albertine een bijzondere uitvaart te organiseren, ondanks de coronacrisis.

Doven en slechthorenden hebben de gebarentolken extra hard nodig in deze tijden van corona, anders raken ze 'lost in translation'. Dé tolk die de afgelopen weken naast Mark Rutte en zijn kabinetsleden de persconferenties voorziet van gebaren is Irma Sluis. Zij benadrukt het belang van gebarentolken in tijden van corona: doven en slechthorenden raken snel lost in translation. Pedagoog Corrie Tijsseling is zelf doof en doet onderzoek naar onderwijs voor dove kinderen. Sam Onclin is al haar hele leven doof en heeft veel baat bij de extra informatie van de gebarentolk. Het drietal is te gast.

De presentatie was in handen van Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen, Erik Dijkstra, Sophie Hilbrand, Giovanca Desire Ostiana, Sander Schimmelpenninck, Tijs van den Brink, Willemijn Veenhoven, Welmoed Sijtsma, Hugo Logtenberg, Fidan Ekiz en Jeroen Pauw. Deze uitzending van het programma Op1 met de titel 27 maart 2020 werd uitgezonden op vrijdag 27 maart door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie