Uitzending
Op1 - 20 maart 2020

20 maart 2020

Op1

20-3-2020

| 911 x bekeken | 0 reacties
5
Koning Willem-Alexander houdt vanavond een toespraak vanwege de coronacrisis, en dat is uitzonderlijk. Buiten de kersttoespraak om spreekt een Nederlands staatshoofd zelden het volk toe. Eerder gebeurde dat bijvoorbeeld na het neerhalen van de MH17, en de aanslag op (toen nog) Koniginnedag in Apeldoorn van 2009. NOS Journaal-verslaggever Kysia Hekster komt nabeschouwen. Ook emeritus hoogleraar Herman Pleij is te gast, hij praat mee over deze en andere historische toespraken, maar ook over de veerkrachtige Nederlandse volksaard ten tijde van rampen en crises.

Hoe gaan we de economie redden van deze coronacrisis? Minister van FinanciŽn, Wopke Hoekstra, is te gast.

De gezondheidszorg heeft het zwaar. Een kies uitboren op anderhalve meter afstand van een patiŽnt, een rug rechtzetten zonder lichamelijk contact of een telefonische echo. Het is onmogelijk. Daarom blijven fysiotherapeuten, tandartsen en verloskundigen open om noodzakelijke zorg te leveren, met gevaar voor eigen gezondheid. Fysiotherapeut Boris van der Vorst, tandarts Wolter Brands en verloskundige Kirsten Scharotje praten erover.

Niet alleen 70-plussers, ook jongere gezonde mensen kunnen ernstig ziek worden door het coronavirus. Dat stelt de Vlaamse spoedarts Ignace Demeyer van het OLV-ziekenhuis in Aalst. Aan de hand van verschillende longscans, laat hij zien wat het virus doet met verschillende patiŽnten.

'In deze periode van corona is het huiselijk geweld zelfs nog veel gemener, want nu zitten de slachtoffers echt helemaal in de val.' Dit schreef burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, in een brief aan de inwoners van zijn stad. Sinds de strengere maatregelen vanwege het coronavirus zijn ingegaan, maakt Marcouch zich zorgen over slachtoffers van huiselijk geweld. Hij roept burgers op om meer op elkaar te letten en vermoedens van huiselijk geweld en mishandeling meteen te melden. Hij is te gast.

In deze uitzending van Op1 waren Ahmed Marcouch, Herman Pleij en Kysia Hekster te gast. De presentatie was in handen van Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen, Erik Dijkstra, Sophie Hilbrand, Giovanca Desire Ostiana, Sander Schimmelpenninck, Tijs van den Brink, Willemijn Veenhoven, Welmoed Sijtsma en Hugo Logtenberg. Deze uitzending van het programma Op1 met de titel 20 maart 2020 werd uitgezonden op vrijdag 20 maart door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie