Uitzending
Op1 - 13-3-2020

13-3-2020

Op1

431 x bekeken | 0 reacties
5
Nederland gaat langzaam op slot. De gevolgen van de maatregelen die gisteren werden aangekondigd worden steeds zichtbaarder. Lege snelwegen, hamsteren in de supermarkten en steeds meer mensen die thuisblijven. Het aantal bevestigde besmettingen met coronavirus COVID-19 is vandaag met 190 opgelopen naar 804. Er zijn tien mensen overleden aan het virus. Viroloog Ab Osterhaus schuift aan.

Dreigt de overheid de grip op het coronavirus te verliezen of zijn de vergaande maatregelen die het RIVM met het kabinet heeft gemaakt genoeg om het virus te beteugelen? Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat de scholen dicht moeten en dat er een stimuleringspakket dient te komen om bedrijven te helpen die dreigen om te vallen. Leerkracht Ellen van Pernis begrijpt niet dat de scholen open blijven en schoolleider Marcia van der Wens ziet een maatschappelijke verantwoordelijkheid bij scholen.

De supermarkten worden geplunderd met lege schappen als gevolg en drogisterijen hebben te maken met een run op paracetamol en ibuprofen. Is onze angst terecht? En kan deze pandemie ook positieve gevolgen hebben voor de samenleving? Psychiater Damiaan Denys vertelt erover.

De week van Eus begon zo lekker. Prins van het boekenbal, zijn essay, werd een bestseller, uitverkochte sessies in boekhandels. Maar zijn triomftocht werd bruut tot stilstand gedwongen door het coronavirus. Hij laat zich niet kisten en signeerde vandaag corona-proof zijn boek en breekt een lans voor de kleine boekhandelaar in barre tijden. Özcan Akyol is te gast.

Cabaretier Eva Crutzen wilde geen reguliere registratie van haar theatershow Opslaan Als. Dus maakte ze een driedelige komische serie over de thema's uit haar voorstelling, zoals: waarom onthoud je alleen de triviale dingen en hoe verwerk je een groot verlies?

In deze uitzending van Op1 waren Ab Osterhaus, Eva Crutzen en Özcan Akyol te gast. De presentatie was in handen van Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen, Erik Dijkstra, Sophie Hilbrand, Giovanca Desire Ostiana, Sander Schimmelpenninck, Tijs van den Brink, Willemijn Veenhoven, Welmoed Sijtsma en Hugo Logtenberg. Deze uitzending van het programma Op1 werd uitgezonden op vrijdag 13 maart door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie