Uitzending
NOVA - 19-1-2009

19-1-2009

NOVA

775 x bekeken | 0 reacties
6
Washington in afwachting inauguratie
De inauguratie is meer dan een feest: Barack Obama kan in zijn rede de toon zetten voor zijn nieuwe regering. De verwachtingen zijn hooggespannen. En Washington DC, een stad waar meestal harde en cynische politiek overheerst, is even geheel bevangen door Obama's boodschap van hoop en verandering. Vanuit Washington een verslag van correspondent Willem Lust.

Journalisten in Gaza
Het IsraŽlische offensief in de Gazastrook heeft volgens het Palestijnse Bureau voor Statistiek een schade van bijna 2 miljard dollar (bijna 1,5 miljard euro) veroorzaakt. Er zouden zeker 22.000 private of publieke gebouwen zijn beschadigd of verwoest. Inmiddels zijn de eerste niet-Palestijnse journalisten erin geslaagd Gazastad te bereiken. Een van hen is VRT-journalist Rudy Vrankcx. Hij doet in NOVA verslag.

Irak-onderzoek
'Goed opbergen in de archieven voor het nageslacht, de discussie is hiermee voor nu gesloten', schrijft de hoogste ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een memo over de oorlog in Irak. In het memo - dat de minister nooit bereikte - stond dat de Nederlandse steun aan de oorlog niet voldeed aan de volkenrechtelijke eisen. De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van minister Verhagen en premier Balkenende. Intussen rijst de vraag of in het geval van een nieuwe oorlog de volkenrechtelijke kaders nu beter zijn geregeld. Met andere woorden: is dezelfde besluitvorming, zoals rond de steun aan de oorlog aan Irak, nog steeds mogelijk?

Martin Luther King
Dominee Harcourt Klinefelter was in de jaren 60 de pr-man van dominee Martin Luther King. Hij volgde King letterlijk op de voet tijdens diens speeches door het hele land. Sinds Klinefelter in 1972 naar Nederland is verhuisd heeft hij zich ingezet voor de promotie van Martin Luther Kings dream: gelijke rechten voor blank en zwart.

Presentatie: Clairy Polak.

Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op maandag 19 januari door de VARA en de NPS. De presentatie was in handen van Clairy Polak.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee